Eet op kleur

Eet op kleur

We kennen natuurlijk allemaal de schijf van vijf, die ons adviseert hoe we het beste gezond en gevarieerd kunnen eten. Maar wist je dat je ook op kleur je eten uit kunt kiezen? Want elke kleur voedsel is weer op een andere manier goed voor ons lijf.

In de oude Indiase geneeskunde geloofden ze zelfs in kleurenhealing – genezen door het eten van verschillende kleuren voedsel, dus. Daarom is het eten in India nog steeds zo kleurrijk: door verschillende kleuren in je maaltijd te verwerken, hou je je lichaam gezond. En je bordje ziet er ook nog eens mooi uit.

Zo denken de traditionele Indiërs over eten:

Rood verwarmt en stimuleert
Bessen, appels, kidneybonen, vlees, tomaten en radijs zijn goed voor je nieren, blaas en spieren. Teveel rood voedsel kan leiden tot boosheid, irritatie en hyperactiviteit.

Oranje versterkt, kalmeert en is eetlustbevorderend
Mango, wortel, perzik, eigeel, pompoen, papaja en paprika zijn goed voor de benen, maag en de bloedsomloop. Oranje voedsel beschermt je tegen luchtvervuiling en de gevaarlijke uv-straling van de zon.

Geel harmoniseert, laxeert en reinigt
Gele linzen, bonen, granen, bananen, ananas, maïs en citroen zijn goed voor je maag, lever en zenuwstelsel. Het eten van geel voedsel werkt kalmerend en stimuleert geluk en welzijn.

Groen voedsel is kalmerend en rustgevend
Witte druiven, okra, koriander, erwten, bonen, komkommer, mungbonen en melkproducten zijn goed voor je oren, armen, spijsvertering en hart. Melk is ook een groen voedingsmiddel, omdat het de groene energie van gras bevat.

Blauw voedsel werkt antiseptisch, slaapverwekkend en kalmerend
Rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen en paddenstoelen bevorderen de slaap en zorgen voor ontspannen nachtrust zonder nachtmerries. Verder is blauw voedsel goed voor je mond, keel en luchtwegen.

Paars voedsel zet aan tot creativiteit en is antibacterieel
Aubergine, bieten, uien, kool en druiven zijn goed voor je hoofdhuid, haar en hypofyse. Paars voedsel is verweven met rood en blauw voedsel. Dat maakt het extra voedzaam.

Bron: Mens en Gezondheid

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, groente
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik wil mijn eetgewoonten veranderen vandaar dat ik zocht naar eten op kleur. Mijn vraag is Waarom staat er geen wit voedsel bij? en bruin zoals bijv. bruine bonen. grt Corina

corina vos, 17 mei 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?