Slaap lekker(s)!

Slaap lekker(s)!

Warme melk, kamillethee of een glaasje wijn helpen je misschien om in slaap te komen 's avonds, maar kersensap helpen nog veel beter! Kersen verbeteren de kwaliteit en de duur van je slaap.

Onderzoekers van de Northumbria University ontdekten dat het sap van de Montmorency-kers de aanmaak van melatonine in je lichaam stimuleert. Melatonine is het hormoon dat de biologische klok regelt. Hoe beter het melatoninegehalte je het lichaam, hoe beter het slaappatroon. Mensen met slaapproblemen, wisseldiensten of een jetlag zouden daarom veel baat kunnen hebben bij wat kersensap voor het slapen gaan.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de Montmorency-kers een positief effect heeft op herstel na een zware lichamelijke inspanning. Slapen is een belangrijk onderdeel van herstel.

Tijdens het onderzoek gaven de wetenschappers van de Northumbria University twintig gezonde proefpersonen een week lang twee maal daags 30 milliliter kersensap of een placebodrankje. Vervolgens werd van elke proefpersoon het melatoninegehalte in de urine gemeten, met sensoren werd het slaappatroon in de gaten gehouden en de deelnemers hielden zelf een slaapdagboek bij.

Bij de proefpersonen die  kersensap dronken, werd vastgesteld dat het melatoninegehalte in de urine met gemiddeld 16% steeg. Ze sliepen 25 minuten langer en de slaapefficiëntie nam met 6% toe. Overdag hadden de deelnemers die kersensap dronken minder slaap dan de proefpersonen die het placebodrankje kregen.

"De resultaten laten zien dat de kersen ook gebruikt kunnen worden om het slaappatroon van gezonde volwassenen te beïnvloeden", vertelt een van de onderzoekers. "Dit betekent dat we in de toekomst wellicht een nieuw natuurlijke middel tegen slaapproblemen kunnen ontwikkelen."

Het enige nadeel: de Montmorency-kers is een beetje zuur. Mocht je 'm toch willen proberen als slaapmiddel, maak er dan een shake van met banaan. Want ook in banaan zit melatonine. Dubbelop slaapverwekkend dus!

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, fit en bewegen, melatonine, slapeloosheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Waar kan ik die zurekersensap kopen?, 14 september 2016

van Nahmen Kersensap kun je bestellen op www.blijalcoholvrij.nl Het is inderdaad lichtzuur maar helemaal puur en zonder toevoegingen.

niels van der veer, 10 februari 2016

Monmerencykersen is een voornamelijk in Noord-Amerika geteelde zure kers (kriek, morel), die lichter is van kleur dan de Europese zure kersenrassen. Naar mijn weten bevatten deze minimaal net zoveel melatonine, dus je kunt ook Europees kersensap drinken voor hetzelfde resultaat. De Duitse producent van Nahmen brengt heel mooie flessen op de markt, nu nog vnl. in Duitsland met 100% puur kersensap van het ras Kelleris, een ras dat de meeste Nederlandse zure kersentelers ook produceren. Doordat de weersomstandigheden elk jaar anders zijn is de smaak, zoals bij wijnen, elk jaar anders. De natuurlijke zoetheid van deze zure kersvariant is echter dusdanig goed, dat ervoor gekozen is om het sap altijd onvermengd, dus puur te bottelen.

jos, 18 januari 2015

De kersensap die wij in onze webshop www.lekkersmetkersen.nl aanbieden is 100% puur! Wij krijgen veel enthousiaste reacties van mensen die er werkelijk baat bij hebben. Ik zeg, doen!

LekkersMetKersen.nl, 27 juni 2013

Kersensap is ook heel goed voor je spieren na intensief trainen, herstel wordt echt verbeterd. Via een groothandel kan ik de kersensap zelf leveren. info@hoekstra-agf.nl is mijn adres..

johan, 18 december 2011

wat is het verschil tussen een montmorency kers, en een andere?

Hester, 11 december 2011

Ik wil graag weten waar het sap gekocht kan worden

Hilde Broeders, 10 december 2011

waar is de kersensap te koop

a stofberg, 09 december 2011

Het is heel goed dat dit onderzocht is maar waar kan ik het kopen. Bij de gezond en welzijn winkel?

carina van Bijnen, 09 december 2011

Heel leuk dat dit soort dingen onderzocht worden en op allerlei site's vermeld worden. Alleen erg jammer dat er nergens vermeld wordt waar je het kunt kopen of waar het in verwerkt zit..

Dilara, 21 november 2011

waar kun je kersensap met de montmorency kers kopen?

richard, 06 november 2011

Ook in tomaten zit melatonine en als je op zoek bent naar kersensap dan is Visne uit de turkse supermarkt een geweldig alternatief en ook nog betaalbaar!

M S, 04 november 2011

Welk kersendrankje zou je moeten drinken en hoe weet je of hier dan de Montmorency-kers inzit?

Famke Vink, 03 november 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?