Fijn een mandarijn!

Fijn een mandarijn!

Puilt jouw fruitschaal ook zo uit van de mandarijntjes in deze periode tussen Sint Maarten en Sinterklaas? Geen probleem: ze zijn hartstikke gezond en in deze tijd van het jaar bovendien op z'n lekkerst. Geen wonder, want ze komen vers uit Spanje en Marokko, waar mandarijnen gekweekt worden.

Mandarijnen zijn misschien wel gezonder dan sinaasappels. Ze zitten boordevol vitamine C: een mandarijn bevat ongeveer 55 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Bij een sinaasappel is dit respectievelijk 50 milligram per 100 gram vruchtvlees. Als je twee mandarijnen per dag eet, zit je zelfs al ruim aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bovendien bevatten ze nauwelijks vet, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. In een mandarijn zit ook calcium. De calcium in een mandarijn wordt beter door je lichaam opgenomen dan de calcium in melk.

Mandarijnen zijn oranje, omdat er – net als in wortels – carotenoïden in zitten. Die worden in ons lichaam omgezet in vitamine A. Uit enkele studies blijkt dat het eten van mandarijnen de kans verkleint op ziektes als diabetes, leverkanker, aderverkalking en beroertes. Daar is de vitamine A grotendeels verantwoordelijk voor. Ook beschermen carotenoïden je ogen.

Mandarijnen zijn niet alleen gezond omdat er belangrijke vitamines in zitten, ze zijn ook rustgevend, psychisch én lichamelijk. Dat komt door de schil, waarin essentiële olie zit die voor de typische mandarijnengeur zorgt. Deze olie is niet alleen kalmerend, maar ook krampstillende. Mandarijnolie remt daarom de activiteit van je centrale zenuwstelsel, kalmeert je autonome zenuwstelsel en stimuleert je spijsvertering en je weerstand.

Heb je spijsverteringsproblemen? Mandarijnolie in capsules helpt. Ben je erg gespannen en heb je daardoor last van slapeloosheid? Ook dan geeft mandarijnolie rust. Het stopt malende gedachten, reguleert het dag- en nachtritme en zorgt voor een diepere slaap. Je kunt de mandarijnolie verdampen door wat olie op een aromasteentje te druppelen en dat naast je bed te leggen.

Tot slot beschermen mandarijnen je huid tegen de schadelijke werking van UV-stralen. Ook zou de vrucht rimpels tegengaan. De hoge hoeveelheid vitamine C in mandarijnen houdt namelijk het collageen in de huid op peil. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid. Als je ouder wordt, vermindert de hoeveelheid collageen in je huid, maar dit kun je dus deels tegengaan door voldoende citrusvruchten te eten. Sinaasappels, citroenen en grapefruits hebben namelijk dezelfde werking.

Een perfecte vrucht kortom, die mandarijn. En nog goedkoop ook, in de herfst. Neem er dus nog maar eentje!

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, vitamine c, vitamine a, calcium
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?