Tips voor je maag

Tips voor je maag

Heb je ook zo'n last van een opgeblazen gevoel of zure oprispingen na het kerstdiner? Dan ben jij een van de vele Nederlanders met maagproblemen. Een op de vier landgenoten lijdt daaraan, en die klachten worden vaak verergerd door de vette hapjes en alcoholische versnaperingen die tijdens de feestdagen gegeten en gedronken worden.

De Maag Lever Darm Stichting komt Nederlanders met maagklachten in deze periode tegemoet: de stichting heeft tips op een rijtje gezet om veel voorkomende kwalen als zure oprispingen, pijn in de maag, misselijkheid, pijn achter het borstbeen, een opgeblazen gevoel en braken te voorkomen.

Dit zijn negen tips van de Maag Lever Darm Stichting om de kerstdagen en de jaarwisseling beter te verteren:

  • Probeer ook tijdens de feestdagen gezond, gevarieerd en vezelrijk te eten. Schep bij het kerstdiner dus ook groenten op.

  • Eet rustig en kauw het eten goed, hierdoor geniet je extra van de heerlijke feestmaaltijd. Als je langzaam eet, voel je ook eerder dat je vol zit.

  • Vermijd extra grote en vette maaltijden.

  • Kies voor vis, als je kunt kiezen tussen vlees en vis. Dat is beter verteerbaar.

  • Vermijd sausjes en dressings. Die zijn vaak vet.

  • Vermijd sterk gekruid eten. Sterke kruiden zijn een aanslag op de maag.

  •  Ook alcohol, pepermunt, chocolade en koolzuurhoudende dranken kunnen maagklachten veroorzaken. Wees dus voorzichtig met het eten en drinken hiervan.

  • Wees ook voorzichtig met het eten van gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Die kunnen je een opgeblazen gevoel geven.

  • En tot slot: durf nee te zeggen als je buik vol zit.

    Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, maagproblemen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?