Biologisch gezonder?
Is biologisch eten echt gezonder? Dat wordt natuurlijk vaak gezegd, zeker door mensen die reclame maken voor biologisch eten. Maar zitten er echt meer voedingsstoffen en minder slechte stoffen in biologische producten? Voedingsdeskundigen uit Engeland en het Franse Voedselveiligheidsagentschap AFSSA zochten dat uit.
Biologische groenten en fruit bevatten
tot wel meer dan twintig procent droge stof. Dat betekent dat ze uit
minder water bestaan en er meer voedingsstoffen in zitten dan in de
bespoten variant. Dat concludeerden zowel de Franse als de Britse
onderzoekers. Ook ontdekten de Britse onderzoekers dat er meer
essentiële mineralen als magnesium, ijzer en zink in biologisch
voedsel zit.
Een wetenschapper uit het Britse team
zegt daarover: “Biologisch voedsel is uiteraard geen wondermiddel.
Maar we weten dat twee derde van alle vrouwen tekort heeft aan ijzer.
Als zij met behulp van biovoeding hun ijzergehalte een paar procent
kunnen opkrikken, is dat een goede zaak.”
Biologische groenten en fruit bevatten
daarnaast tot twee keer meer polyfenoren dan niet-biologische
groenten en fruit. Polyfenoren zijn chemische verbindingen die
voorkomen in planten. Zij kunnen hart- en vaatziekten en bepaalde
vormen van kanker helpen voorkomen. Ook zouden polyfenoren
celveroudering uitstellen. Vooral biologische aardappelen en peren
zitten er vol mee. Zij maken deze stof uit zichzelf aan om zich te
verdedigen tegen externe aanvallen van bacteriën en insecten.
Wat niet-biologische groenten en fruit
vooral ongezonder maakt, zijn de chemische bestrijdingsmiddelen
(pesticiden) die er overheen gespoten worden. Hoe giftig pesticiden
precies zijn voor de mens is nog niet helemaal duidelijk. Wel is
vastgesteld dat dieren er leukemie, lymfekanker en andere vormen van
kanker van kunnen krijgen. Ook blijkt afvallen een stuk lastiger als je
veel pesticiden in je lijf hebt. Je kunt een deel van de pesticiden van
bespoten groenten en fruit afwassen, maar er zal altijd wat blijven
zitten. Biologische gewassen bevatten geen pesticiden. Je kunt ze dus
gerust met schil en al opeten. Dat is weer extra goed voor je, want
de meeste voedingsstoffen zitten doorgaans vlak onder de schil.
Omdat onze bodem vol nitraten zit, komt
dat ook in groente en fruit terecht. Het lichaam zet nitraat om in
nitriet. Dat verhoogt het risico op kanker. Groente die
niet-biologisch is verbouwd, bevat globaal gezien een keer zoveel
nitraat als de onbespoten variant. Om een beeld te krijgen: de
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat de maximale
nitraatopname zo'n 200 milligram per dag mag zijn. Maar een kilo sla
of spinazie die niet biologisch geteeld is, bevat maar liefst 1000
tot 2000 milligram nitraten.
Tot slot zijn er nog de schimmels die groente en fruit kunnen bedreigen.
Biologisch voedsel wordt niet behandeld met schimmeldodende middelen.
Daarom zouden er mycotoxines in kunnen zitten: extreem gevaarlijke
stoffen die kankerverwekkend zijn. De Franse voedingsdeskundigen zien
echter geen reden tot bezorgdheid: “Volgens de studies waarover wij
beschikken, bevatten biologische gewassen niet méér mycotoxines dan
klassieke. Bovendien zijn de controles bijzonder strikt, vooral bij
graanproducten, want die zijn het vatbaarst voor mycotoxines.”
Toch blijft verder onderzoek
noodzakelijk en is nog lang niet alles onderzocht over biologische
producten. Maar vooralsnog lijken ze wel een stuk gezonder dan
bespoten gewassen.
Bron:
Santé
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
In de tekst staat:
* Om een beeld te krijgen: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vastgesteld dat de maximale nitraatopname zo'n 200 milligram per dag mag zijn. Maar een kilo sla of spinazie die niet biologisch geteeld is, bevat maar liefst 1000 tot 2000 milligram nitraten. *
Maar ik eet echt geen kilo sla of spinazie per dag. Als je dat deelt door 5 (= 200 gram) dan klopt het toch weer precies?? Dus hoezo is niet-biologisch dan niet goed? Beetje vreemd stukje tekst. Overigens ben ik best voor biologisch voedsel, maar de feiten moeten dan wel ergens op slaan.
H. , 02 maart 2012
Naar mijn idee wordt ook het belangrijkste voordeel van biologisch inkopen doen niet genoemd: de kracht van de boodshappentas. Biologisch inkopen doen is goed voor het milieu. Vaak zijn de producten in de biologische winkels ook nog maatshappelijk verantwoord geteeld, vervoerd (en dus geprijsd) etc, in het gehele productieproces wordt rekening gehouden met duurzaamheid.
Wil je zeker weten dat het product biologisch én fairtrade is? Let op de keurmerken!
Biologisch inkopen doen is beter voor milieu, maatschappij en ook nog voor je eigen lijf.
Iris Stoltenborg, 02 maart 2012
Wat ik mis zijn de bronnen, waar kan ik meer lezen over de onderzoeken die gedaan zijn?
Iris Stoltenborg, 02 maart 2012
Er zijn ook onderzoeken geweest waarin geen verschillen gevonden werden tussen biologisch en gangbaar.
Er is strenge wetgeving met betrekking tot bestrijdingsmiddelen, dus een bespoten appel is wanner je hem koopt gewassen en ze goed als vrij van bestrijdingsmiddelen (onder de wettelijke norm). Het is gezonder om zo'n appel te eten dan in biologisch vet gefrituurde chips. Polyfenoren bestaan niet, polyfenolen wel en die zitten ook in rode wijn.
Lonneke, 01 maart 2012
Hoe gezonder voeding je tot neemt hoe gezonder je word en blijft echte biologische voeding want de produkten zijn echt in de grond geplant en niet op bespoten grond en voor meer info check ook deze site www.voko.nl en progamma gemist van afgelopen
dinsdag ned 2 was om 19:20 10 x beter succes
Lilian Biserta, 01 maart 2012
Sinds anderhalf jaar maken wij gebruik van een abonnement van Odin; houdt in dat we wekelijks een tas biologische groenten van het seizoen krijgen (er zijn verschillende abonnementen en de inhoud wisselt wekelijks). Voor de prijs hoef je het niet te laten. Noem het toeval of niet maar sindsdien zijn wij niet één keer meer ziek geweest terwijl we bijvoorbeeld wel meer zijn gaan werken en het dus een stuk drukker hebben.
Echt een aanrader, wij willen niet meer zonder.
Esther, 01 maart 2012