7 dieetsprookjes

7 dieetsprookjes

Diëten en afvallen kun je op honderden verschillende manieren doen. Als je even op internet gaat zoeken, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. En helaas doen er ook veel sprookjes over afvallen de rondte. Dit zijn de zeven grootste.

1. Als je overdag weinig eet, kun je 's avonds lekker veel eten

Dat klinkt heel logisch, maar is het niet. Je kunt er zelfs dik van worden. Als je overdag weinig eet, raakt je stofwisseling in de war. Je lichaam gaat in de 'hongerstand' en schakelt een tandje terug: de verbranding vertraagt. Als je er dan 's avonds flink veel calorieën instopt, zal je lichaam die allemaal vasthouden – voor 'slechte tijden', als je weer honger gaat lijden. Overdag weinig eten is dus geen goed middel om af te vallen. Bovendien krijg je er gewoon een slecht humeur van.

2. Gewoon de helft eten van wat je normaal eet; daar val je pas van af!

Dit is een hardnekkig dieetsprookje. Want als je maar de helft eet van wat je normaal zou doen, dan is het razend moeilijk om van alle essentiële voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. Want het werkt nou eenmaal zo dat je, als je minder gaat eten, toch datgene eet wat je het lekkerst vindt. Voor de een is dat vlees, voor de ander aardappels of rijst met een sausje. Daarmee wordt je dieet wel heel eenzijdig en dat is niet goed voor je lichaam. Je valt er uiteindelijk dus ook niet van af.

3. Na een zware training kun je best snacken; daar word je dan niet dik van

Als je sport, verbrandt je lichaam ook na je training nog een hele tijd extra calorieën. Dat is absoluut een voordeel en het is dus ook zeker geen slecht idee om wat te eten na het sporten. Sterker, het is zelfs goed voor je lichaam om stoffen als eiwitten aan te vullen: dan herstelt je lichaam sneller van de arbeid. Maar een vette snack bevat niet de voedingsstoffen die je nodig hebt. Bovendien zitten er in een reep chocolade veel meer calorieën dan je net verbrand hebt met sporten, dus daarmee doe je alle moeite teniet. Zeker als je voor het sporten ook al gewoon gegeten hebt. Zie sporten dus niet als een excuus om daarna met een zak chips op de bank te ploffen: daar kom je uiteindelijk toch gewoon van aan. Eet liever een bakje yoghurt met muesli: vullend en gezond.

4. Als je niet drinkt, mag je meer eten

Het klopt dat er in alcohol behoorlijk veel calorieën zitten – ongeveer 7 per gram. Als je geen alcohol drinkt, spaar je dus aardig wat calorieën uit. Maar vergis je niet! In vet zitten meer calorieën, namelijk zo'n 9 per gram. Meer vet eten omdat je geen alcohol drinkt is een slechte ruil. Bovendien is alcohol een genotsmiddel dat je sowieso niet dagelijks zou moeten drinken – terwijl je waarschijnlijk wel dagelijks meer vet eet als je aanhanger van dit dieetsprookje bent.

5. Van een kleine portie word je gewoon niet vol

Een verzadigd gevoel hebben heeft alles te maken met wat je jezelf voorhoudt. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken. Als je een groep proefpersonen twee porties fruit laat zien, een grote en een kleine, en je maakt er vervolgens smoothies van, dan zullen de personen die denken dat ze de grote portie hebben gekregen zich voller voelen dan de andere groep – ook al hebben ze in werkelijkheid de kleine portie fruit gekregen. Zo kun je jezelf ook voorhouden dat één bord eten genoeg is. En je zult zien dat het ook echt genoeg is.

6. Koffie na het eten zorgt voor extra verbranding

Er zijn inderdaad aanwijzingen dat koffie de vetverbranding stimuleert. Maar dat gebeurt alleen als je heel veel koffie drinkt. Daarbij is de hoeveelheid calorieën die je daardoor extra verbrandt verwaarloosbaar. Een kopje koffie na het eten heeft in die zin dus geen enkel effect.

7. Van veel fruit eten word je slank

Echt niet! Sommige soorten fruit bevatten zelfs heel veel calorieën. En het suikergehalte in zoet fruit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, en daarna weer als een razende daalt. Daardoor krijg je opnieuw honger. Fruit is prima en gezond als je het als aanvulling op een hoofdmaaltijd eet, als nagerecht bijvoorbeeld. Dan heeft het niet zoveel invloed op je bloedsuikerspiegel.

Tip!
Zelfslankplan van Alex Greve

 

Bron: brigitte.de

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, fit en bewegen, dieten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Van fruit krijg je geen bloedsuikerpieken. Fruit heeft namelijk van nature een lage glycemische index. (Zoekopdracht voor hen die hier niet mee bekend zijn. Is erg nuttig)

Björn, 08 december 2016

Ik vind de stelling een beetje vreemd. Als ik de helft minder eet eet ik minder aardappelen, vlees en brood. Iemand die een maagverkleining heeft eet zelfs nog minder en moet ook geen koek chips of chocolade eten anders komen zij ook weer aan Helft minder eten is voor mij gezond eten en geen extra koekjes of snoep in de late uurtjes.

Lucia , 04 juli 2016

Ik heb weleens begrepen dat fruit als nagerecht (na iets zwaarders te verteren) slecht Kan zijn voor je spijsvertering

Werner, 06 januari 2016

fruit na het eten is slecht!!Alleen fruit op een nuchtere mnaag.

m.verhoef, 03 maart 2012

Je moet zowieso op letten met koffie drinken na het eten. Koffie ( Caffeine) vernietigt vitamines waaronder vitamine B, en belemmeren de opname van onder andere ijzer en calcium. Je kunt beter als het toch niet vetverbrandend werkt een uurtje wachten met je koffie om de vitamine opnamen te maximaliseren.

Marieke, 02 maart 2012

Vreemde foto die voeten boven die weegschaal.Zag die persoon het niet meer zitten???

greet, 02 maart 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?