Jus tegen beroerte

Jus tegen beroerte

Sinaasappels zijn natuurlijk hartstikke gezond vanwege de vitamine C die erin zit, maar wist je dat ze ook de kans op een beroerte kunnen verkleinen? Vrouwen die veel citrusvruchten eten, blijken zelfs negentien procent minder risico te lopen.

Dat concluderen onderzoekers van de University of East Anglia. De wetenschappers gebruikten gegevens uit de Nurse's Health Study, waarin bijna 70.000 vrouwen veertien jaar lang elke vier jaar enquêtes invulden over hun eetgewoonten en gezondheid.

Wat bleek? Vrouwen die veel grapefruits en sinaasappels eten of het sap ervan drinken, hebben negentien procent minder kans op het krijgen van een beroerte.

Het verband tussen het eten van groente, fruit en vooral vitamine C en een verlaagd risico op een beroerte was al eerder aangetoond. De wetenschappers vermoeden na het doen van dit onderzoek dat dat komt door de flavonolen in het fruit.

Flavonolen zijn antioxidanten. Ze zouden een ontstekingsremmend effect hebben en de bloedvaten verbeteren. Ook witte vruchten, zoals appels en peren, verkleinen het risico op een beroerte.

Er is nog wel aanvullend onderzoek nodig om het effect van de flavonolen te bevestigen en erachter te komen waarom ze precies die beschermende werking hebben.

Maar wat wel duidelijk is: een glaasje verse jus d'orange op z'n tijd is nog gezonder dan gedacht.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, beroerte, fruit, vitamine c
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Grapefruit kan medicijngebruik beïnvloeden, is wellicht niet goed om hier veel van te gebruiken.

odile, 04 maart 2012

is wel intresant om te weten .

Naomi, 01 maart 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?