Vieze tandenborstel

Vieze tandenborstel

Je tandenborstel gebruik je natuurlijk om je tanden lekker schoon mee te poetsen. Maar wat nou als die borstel zelf niet zo schoon is? Op een doorsnee tandenborstel leven namelijk ruim een miljoen bacteriƫn. Dat is geen reden tot paniek, maar het is wel een goed idee om bij een paar dingetjes stil te staan als het om je tandenborstel gaat.

Onderzoekers van de University of Manchester ontdekten dat tandenborstels bezaaid zijn met bacteriën. Dat is heel normaal. In je mond en op je tanden leven ook allerlei micro-organismen en je afweersysteem is prima bestand tegen deze bacteriën.

Veel voorkomende bacteriën zijn bijvoorbeeld de E.coli, die ook in je darmen voorkomt, en stafylokokken. Die kunnen huid- en wondinfecties veroorzaken. Hoewel deze bacteriën doorgaans dus geen kwaad kunnen, is het toch wel raadzaam je tandenborstel zo schoon mogelijk te houden.

Bacteriën gedijen goed in een vochtige omgeving. Een hoesje lijkt misschien wel heel hygiënisch, maar kan juist een broedplaats voor bacteriën zijn. Spoel je tandenborstel daarom na gebruik goed af en laat hem rechtop drogen.

Het is ook slim om de tandenborstel zo ver mogelijk van het toilet vandaan te bewaren, want telkens wordt bij het doortrekken een wolk bacteriën de lucht in gesproeid. Je kunt natuurlijk ook het deksel van de wc dichtdoen voor je doortrekt.

Gebruik altijd je eigen borstel en zet niet meerdere tandenborstels in één glas, want telkens als ze elkaar aanraken, wisselen ze bacteriën uit.

Je tandenborstel moet regelmatig vervangen worden, en wel hierom: bij elke poetsbeurt verplaats je tandplak van je gebit naar de borstel. Die tandplak zit vol bacteriën. Iedere keer wordt je borstel dus een beetje viezer. Gebruik een tandenborstel daarom maximaal drie maanden achter elkaar en vervang hem dan.

Gaan de haren uit elkaar staan? Vervang de tandenborstel dan eerder, want met zo'n tandenborstel poets je niet effectief meer.

Voor de opzetborstels van elektrische tandenborstels geldt ook dat ze na drie maanden vervangen moeten worden.

Bron: Santé

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, fit en bewegen, gebit
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik draag een nachtbeugel, en zet regelmatig m'n tandenborstel erbij in de steradent.

Ria, 05 april 2012

leg ze regelmatig in de vaatwasser zijn ook meteen goed schoon

marjolijn, 04 april 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?