Sproeten in de zon

Sproeten in de zon

De zon schijnt en dat is natuurlijk heerlijk! Maar het is wel belangrijk op te passen met je witte winterhuid. Vooral mensen met een lichte huid en sproeten doen er goed aan zichzelf te beschermen als ze in de zon gaan zitten.

Sproeten zijn opeenhopingen van pigment (melanine) in de huid. We zien ze vaak bij de lichtere huidtypen I en II: mensen met rood haar en een zeer lichte huid die zeer snel verbranden en mensen met rossig of lichtblond haar met een lichte huid die ook snel verbranden in de zon.

Het is niet zo dat mensen met een lichte huid en sproeten minder melanine in hun huid hebben en daardoor minder goed bruin worden, het gaat er om dat de melanine ongelijkmatiger is verdeeld. Mensen met huidtype I of II moeten zich zeer goed beschermen in de zon of deze zelfs zo veel mogelijk vermijden. De zon speelt de grootste rol in het proces van huidveroudering en kan, wanneer er onvoorzichtig mee wordt omgegaan, op latere leeftijd voor huidproblemen als rimpels en pigmentvlekken zorgen.

Heb jij veel sproeten en is je pigment niet zo mooi verdeeld als bij mensen met een donkerder huidtype, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat ze eerder of sneller pigmentvlekken ontwikkelen. Sterker nog: het is grotendeels afhankelijk van je eigen omgang met de zon. Gebruik altijd een crème met een spf van 50, bescherm extra gevoelige delen met kleding en mijd de zon als ze op haar sterkst is. Op die manier kun je pigmentvlekken en rimpels zo lang mogelijk ‘buiten de deur’ houden.

Om rimpeltjes en kraaienpootjes – hét gevaar voor een droge huid – zo lang mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om de huid goed te reinigen en te hydrateren met bijvoorbeeld een rijke, vochtinbrengende crème.

Koester je lichte huid en bescherm haar goed; onthoud bovendien dat het hebben van sproeten één van de zeven schoonheden is!

Trefwoorden van dit artikel: beauty en uiterlijk, huid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Zelfs als je een donkere huid hebt kun je gevoelig zijn voor pigmentatie en sproeten krijgen door te veel zonlicht. Het is ook beïnvloedbaar door hormonale werking en aanleg.Ik ben een Indische, dus al getint maar ik heb behoorlijke pigmentatie op de jukbeenderen en sproet vorming over mijn gehele gezicht. En niet alleen goede crème bescherming maar ook een zonnehoed / klep is aanbevolen!

Anneke, 28 mei 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?