Soja tegen opvliegers

Soja tegen opvliegers

Vrouwen in de overgang weten erover mee te praten: opvliegers, dat is zo'n beetje het vervelendste kwaaltje van ouder worden en in die periode van je leven zitten. Maar er is wat tegen te doen! Als je dagelijks twee porties soja neemt, kun je de frequentie en de ernst van opvliegers met een kwart verminderen.

Onderzoekers van de University of Delaware hebben ontdekt dat vrouwen in Japan veel minder last hebben van opvliegers dan vrouwen in andere delen van de wereld. Ze wilden weten hoe dat kwam en ontdekten al snel dat Japanse vrouwen hun hele leven lang veel soja eten.  

De wetenschappers analyseerden vervolgens negentien al bestaande onderzoeken naar soja en de effecten ervan op het lichaam. In totaal werden in die studies meer van twaalfhonderd vrouwen onderzocht. Niet uit elke studie bleek dat soja opvliegers tegengaat, maar uit alle onderzoeken bij elkaar kwam het positieve effect heel duidelijk naar voren.

Soja is een plantje dat bekend staat om zijn plantaardige eiwitten en vaak gebruikt wordt als vervanging van zuivel of vlees. Het wordt verwerkt tot melk, yoghurt en kwark, en tot allerlei andere producten.

Dat soja tegen opvliegers helpt, komt zo: in soja zitten isoflavonen. Dat zijn stofjes die lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. In elke gram soja-eiwit zit zo'n vijf milligram isoflavonen.

De onderzoekers concludeerden dat zes weken lang iedere dag 54 milligram isoflavolen innemen het aantal opvliegers met ruim twintig procent vermindert. De ernst van de opvliegers wordt zesentwintig procent minder. Bij onderzoeken die langer duurden, was het effect van de isoflavolen nog groter.

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, hormonen, overgang
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Heeft het geholpen?

Carin, 02 februari 2016

Ik ben sinds pas in de overgang , en slaap iedere nacht slecht , ik transpireer elke nacht . Heb voortdurend opvliegers . En vind dit heel vervelend . Raak daardoor vermoeid. Ik ben op aanraden zilverkaars gaan halen bij de tuinen en salie kruidenthee. Nu maar afwachten of de klachten afnemen . Alle anderen remedies zijn welkom .

Ingrid, 04 januari 2015

Je zegt dat soja goed voor opvliegers,maar als je borstkanker heeft gehad dat hormoongevoelig was, mag je beslist geen soja gebruiken van de oncoloog je heb kans het weer tekrijgen,en misschien met andere kankers ook wel dat wilde ik jullie toch laten weten Groetjes Corrie.

corrie, 28 mei 2013

Ik heb ook soja melk lang gedronken, had weinig effect. Maaaaar wat wel helpt, is gewoon iedere avond een kopje salie thee drinken met evt. een beetje honing. De nachtelijke zweetpartijen waren binnen een week over en opvliegers ook. Ik zeg doen, want het kost bijna niks ;)

Anneke, 28 mei 2013

Ja heb er al jaren last van vele dingen geprobeerd maar niks helpt.drink ook soja melk smorgens maar blijf opvielgers houden ,hoe kom ik er vanaf???? Gebruik ook saliblad capsules maar zweet nog??? Met vriendelijke groet Arna

Arna, 29 juni 2012

reactie op iemand die al 2 jaar soja gebruikt maar nog steeds opvliegers heeft moet ze maar eens klassiek homeopathie doen ik heb korreltjes gekregen en was helemaal van mijn opvliegers af

annie, 28 juni 2012

dit had ik dus ook gehoord, dus ben ik 2 jaar geleden met soyaproducten begonnen. Heel lekker ik ben verslaafd, maar ik weet niet hoe het zou zijn zonder soya maar ik heb nog steeds opvliegers, veel en heftig. Maar soya blijf ik gebruiken want het is echt heel erg lekker!!!

ans koeleman, 04 juni 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?