7 koffieweetjes

7 koffieweetjes

Koffie is niet alleen een lekkere manier om 's ochtends wakker te worden, of om gezellig met vriendinnen te drinken, er zitten nog veel meer stofjes in die goed voor je zijn dan de bekendste: cafeïne. Zeven koffieweetjes.

Van koffie drinken word je alert, je geheugen blijft scherp en het verkleint de kans op sommige nare ziektes. Dat weten de meeste mensen wel. Maar er zijn ook veel dingen die niet zo bekend zijn over koffie.

1. 800 bio-actieve stoffen

Cafeïne is het bekendste ingrediënt van koffie, maar wist je dat er ook veel mineralen en antioxidanten in koffie zitten? Mineralen zijn goed voor het functioneren van je zenuwstelsel en antioxidanten houden je lichaam jong en gezond. Een paar voorbeelden van deze stofjes in de koffie zijn polyfenonen, voedingsvezels, kalium, magnesium, mangaan, ijzer en vitamine B3. Men denkt dat er maar liefst 800 van deze bio-actieve stoffen in koffie zitten. De meeste stoffen worden gevormd tijdens het roosteren van de koffiebonen, wanneer ook de typische koffiesmaak ontstaat.

2. Seks

Van een goede kop koffie voelen veel mensen zich meteen een stuk lekkerder. Dat komt waarschijnlijk door het stimulerende effect van koffie op onze gelukshormonen dopamine en serotonine. Sommige onderzoeken melden zelfs dat het libido van vooral vrouwen tijdelijk toeneemt door koffie. Of dat kleine libido verhogende effect alleen geldt voor vrouwen die niet dagelijks, maar zo nu en dan koffie drinken, daar zijn de wetenschappers die hier onderzoek naar doen het niet over eens. Hoe dan ook zou een flinke kop koffie kunnen helpen om 'in the mood' the komen, zeker als de koffie rond drie uur 's middags gedronken wordt. Het stimulerende effect op het lichaam zou dan het grootst zijn. Maar pas op: teveel koffie zou de gunstige werking juist weer teniet doen.

3. Cholesterol

Pas een beetje op met ongefilterde koffie. In koffie zitten namelijk vetten die een negatief effect kunnen hebben op je cholesterol. Papieren filters en koffiezetapparaten houden het grootste deel van de koffievetten tegen. Maar percolatoren, van die Turkse koffiepotjes die je op een gaspitje zet, niet. In die koffie zit een verhoogd gehalte aan caféstol en kahweol, twee stoffen die verwant zijn aan cholesterol en die je ldl- en hdl-cholesterolratio kunnen verslechteren.

4. Zwangerschap

Of koffie tijdens de zwangerschap kan, is nog steeds niet duidelijk. Er bestaan veel verhalen over een verhoogde kans op complicaties en een lager geboortegewicht bij het kind, maar bewezen zijn die nooit. De effecten van cafeïne op het ongeboren kind zijn kortom niet bekend. Daarom wordt zwangere vrouwen veiligheidshalve aangeraden minder koffie te drinken: het Nationale Voedingscentrum geeft aan dat drie kopjes per dag prima kan.

5. Overgevoeligheid

Sommige mensen kunnen niet goed tegen koffie. Die mensen krijgen last van hun maag, voelen zich opgejaagd, slapen slecht, hebben een snellere hartslag of zelfs tijdelijk een onregelmatige hartslag. Dat lijkt te komen door overgevoeligheid voor cafeïne. Experts zeggen dat twee tot vier koppen koffie per dag door de meeste mensen goed verdragen worden. Bij meer dan vier koppen kan die overgevoeligheid optreden. Oudere vrouwen zouden zelfs extra klachten kunnen krijgen, zoals botontkalking (osteoperose). Daarom zou het voor vrouwen beter zijn om na de overgang nog maar twee kopjes koffie per dag te drinken.

6. Licht verslavend

Het is natuurlijk geen nieuws dat je verslaafd kunt raken aan koffie. Sommige mensen zijn 's ochtends niet te genieten voor ze koffie hebben gedronken, anderen krijgen hoofdpijn als ze geen koffie drinken. Deze klachten komen vooral voor bij mensen die sterk reageren op cafeïne. Wil je stoppen met koffiegebruik, dan kun je het beste afbouwen in plaats van meteen helemaal niks meer drinken.

7. Geen vochtafdrijver

Vaak wordt van koffie gezegd dat het vochtafdrijvend is – net zoals alcohol. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Tenminste, niet als je minder dan vijf koppen achter elkaar drinkt. Doe je dat wel, dan treden er vergelijkbare vochtafdrijvende effecten op als bij het drinken van alcohol.

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, antioxidanten, mineralen, koffie, cafeïne
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

zeer mooie weetjes ik blijf je volgen groetjes JAN

jan, 21 juni 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.



Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?