Minder zout is beter

Minder zout is beter

Dat zout eten niet zo gezond is, weten we al langer. En dat de meeste mensen desondanks toch te zout eten, is ook bekend. Maar wist je dat je door minder zout te eten ook minder kans loopt op maagkanker?

Te veel zout is slecht voor de bloeddruk en kan leiden tot hart- en vaatziektes, maar je kunt er dus ook kanker van krijgen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is 6 gram. Dat is ongeveer een afgestreken theelepel. De meeste mensen eten dagelijks veel meer: zo'n 8,6 gram zout, blijkt uit cijfers van het World Cancer Research Fund (WCRF).

Dat fonds vindt dat er duidelijker op etiketten van voedingsmiddelen moet komen te staan hoeveel zout erin zit. Vaak staat het er nauwelijks of niet op, en daardoor krijg je zout binnen terwijl je denkt dat er geen zout in het eten zit dat je eet.

Als het wel op het etiket staat, maakt dat mensen bewuster van de hoeveelheid zout in producten én de gezondheidsrisico's die daarmee gepaard gaan. Maagkanker is moeilijk te behandelen. Het wordt vaak pas laat ontdekt. Jaarlijks sterven er in Nederland bijna 1.500 mensen aan de ziekte.

Door betere keuzes te maken kan dat cijfer dus naar beneden. Naast betere etikettering is meer groente en fruit eten ook een goede keuze, volgens het WCRF.

Foto: Dave-F

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, zout, kanker
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

De zout uit de supermarkt of de zout die in brood verwerkt zit is inderdaard slecht voor ons , dat komt omdat dit alleen maar natrium chloride bevat , als zeezout gewonnen word dan word dit bestandsdeel geisoleerd ( geraffineerd ) en gebruikt als zout , omdat dit bestandsdeel juist de zoute smaak geeft . maar dit bestandsdeel is maar 1 van de meer dan 80 mineralen / sporenelementen die in zeezout voorkomen , en die essentieel zijn voor ons lichaam , ik gebruik makkelijk 15 tot 25 gram zeezout op een dag , gewoon omdat dit gezond is , google eens op de werking van zeezout , en je zult versteld staan over de kracht van zout , en een mooie bijkomstigheid , een kilo onbewerkt echt zeezout kost bij de natuurwinkel net een euro . laat u a.u.b. niet verleiden door de kleine potjes zeezout of de zakken zeezout uit de supermarkt want 85 % hiervan is gewoon natrium chloride , het foute zout dus .

christina, 29 maart 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?