De foute vijf

De foute vijf

Je kunt nog zo je best doen om verantwoord te eten of af te vallen, soms valt het echt niet mee om te weten welke producten goed zijn en welke niet. Want soms lijkt eten gezond, maar is dat helemaal niet. Dit zijn vijf producten waar je absoluut af moet blijven.

1. Lightproducten

Het lijkt ideaal als je af wilt vallen: al die light producten in de supermarkt. Vetvrij en suikervrij: daar val je vast van af! Maar niets is minder waar. Ze bevatten weliswaar (een heel klein beetje) minder calorieën, maar de toevoegingen die er in plaats daarvan in zitten zijn vaak veel ongezonder dan het originele product. Neem nu vetarme pindakaas. Fabrikanten vervangen een deel van de pinda's door suiker. Zo zit er veel minder vet in, maar van suikers word je ook dik. Het originele product met alleen pinda's is wel wat hoger in calorieën, maar veel gezonder, want pinda's zitten vol gezonde vetten. Hetzelfde geldt voor producten zonder suiker. Daar wordt zoetstof aan toegevoegd. Los van het feit dat zoetstoffen, en dan met name aspartaam, bekend staan als ongezond, ben je geneigd veel meer te eten van een product zonder suiker. Enerzijds omdat je denkt: ach, het is toch niet ongezond, en anderzijds omdat je er veel minder snel vol van zit. Als je het originele product eet, ben je sneller verzadigd en geneigd meer uit te kijken met de hoeveelheid.

2. Dierproducten van dieren die met 'onnatuurlijke' voedselproducten zijn vetgemest

Dat klinkt erg ingewikkeld, maar wat hiermee bedoeld wordt is dat het beter is om vlees te eten van koeien die gewoon gras en hooi hebben gegeten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er dan veel meer gezonde omega-3 vetzuren, vitamine A en E in zitten én het vlees is minder vet dan van koeien die maïs hebben gegeten. Kijk dus op de verpakking of het dier buiten heeft kunnen grazen en/of het zijn natuurlijke voedsel heeft kunnen eten.

3. Yoghurtijs (in zelfbedieningswinkels)

Het lijkt superverantwoord: een yoghurtijsje. Want yoghurt is gezond, immers. Maar niets is minder waar! Yoghurtijs is doorgaans niet veel gezonder dan normaal ijs, want het zit ook vol suikers en vetten. Pas helemaal op als je het koopt in een zelfbedieningswinkel: daar kun je vaak grote bekers vol scheppen, zodat je al snel een erg grote portie pakt. Een ijsje uit ijssalon, dat voor je geschept wordt, bevat om die reden vaak minder calorieën. Wil je echt een ijsje met weinig calorieën, neem dan een waterijsje.

4. Mueslirepen of vezelrepen

Vezels zijn heel belangrijk voor ons lichaam. Ze zitten onder andere in fruit, groente en volkoren granen. Je kunt dus beter een appeltje pakken dan een mueslireep. Want daar zitten wel vezels in, maar ook heel veel suiker. Je krijgt dus ongewild allerlei bijproducten binnen waar je makkelijk van aankomt. Als tussendoortje is het dus veel minder geschikt dan een stuk fruit of een cracker met appelstroop.

5. Speciale koffie

Koffie drinken is gezond. Dat is al uit heel veel onderzoeken gebleken: door regelmatig koffie te drinken loop je minder kans op een hartaanval, beroerte, diabetes of infecties. Maar het toevoegen van allerlei 'lekkere' ingrediënten aan koffie, zoals melk, smaakjes, suiker en slagroom doen al die voordelen teniet. Van die heerlijke koffies van de Starbucks zijn zelfs echte caloriebommen: een grote café latte bevat bijvoorbeeld meer dan 300 calorieën en zit vol suikers en vet. 

Foto: Rakka

Bron: welingelichtekringen.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, calorieen, dieten
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Bravo, eindelijk iemand die de waarheid durft te zeggen.

Jeanneke, 20 augustus 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?