Koffie tegen pijn

Koffie tegen pijn

Heb jij vaak pijn in je schouders en nek? Of rsi-achtige klachten? Drink dan een extra bakkie koffie! Hoe het komt weet men nog niet precies, maar koffie blijkt die klachten te verminderen.

Dat hebben wetenschappers uit Noorwegen ontdekt. Ze deden een experiment met 48 vrijwilligers die anderhalf uur lang computertaken moesten uitvoeren. Het waren taken waarvan bekend is dat ze pijn in de schouders, bek, onderarmen en polsen veroorzaken.

Een deel van de proefpersonen kreeg van tevoren koffie te drinken, zogenaamd om alert te blijven en slaperigheid en vermoeidheid te voorkomen.

Na de uitvoeren van de taken moesten ze op een schaal van 1 tot 100 aangeven hoeveel pijn te hadden.

Eigenlijk wilden de wetenschappers weten hoeveel moeite chronische pijnpatiënten hebben met deze taken in vergelijking met mensen zonder klachten. Bij het analyseren van de uitkomsten kwamen ze tot een bijzondere ontdekking.

De negentien mensen die vooraf koffie hadden gedronken, gaven aan minder last van pijn te hebben dan de negenentwintig vrijwilligers die geen koffie hadden gehad. De koffiedrinkers gaven de pijn in hun nek namelijk het cijfer 41, terwijl de anderen hun nekpijn het cijfer 55 gaven.

Daar bleef het qua opmerkelijke uitkomsten niet bij: ook bij klachten aan andere delen van het lichaam bleken de koffiedrinkers minder pijn te rapporteren, ongeacht de chronische pijn waar sommige proefpersonen mee kampten.

Het experiment was niet zo opgezet dat het effect van de koffie specifiek getest werd. Het was slechts een zeer opmerkelijke bijkomstige uitkomst. Daarom zijn er nog wel veel onduidelijkheden. Zo weten de wetenschappers niet hoeveel koffie de koffiedrinkers gedronken hebben voor ze aan het experiment begonnen. Ook zijn er naar alle waarschijnlijk andere factoren die medebepalend waren in de hoeveelheid pijn die de proefpersonen ervoeren.

Hoe dan ook weet jij nu: een kopje koffie kan geen kwaad als je lang achter de computer moet zitten. Het is niet alleen een opkikkertje, maar je krijgt er hoogstwaarschijnlijk ook minder last van je armen, nek en schouders door.

Bron: nu.nl

Foto: Anthony Albright

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, koffie, pijn
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik ben hier op gaan googelen om de volgende reden. 2 of 3 weken geleden besloot ik om een tijdje geen koffie meer te drinken vanwege mijn koffieverslaving in het verleden toen ik zo'n 3 liter per dag dronk. Kort na mijn stop kreeg ik ontzettende pijnklachten in nek, armen, rug en handen. Gisteren vond ik dat ik wel weer een keer koffie kon nemen. 2 a 3 kopjes. Tot mijn verbazing was ik een uur later bijna helemaal van de pijn af. Ik vond dit toch wel frappant. Maar nu lees ik dit en dat bevestigd wat er gebeurde. Ik ga niet terug naar veel koffie drinken maar wel bewust blijven hiervan om te zien of dit toeval was of echt werkt.

Mar, 15 juli 2023

Wel, ik heb erge pijnen waarvoor bij mij zelfs zware pijnstillers niet echt helpen. Ik heb Spasmefolie en een zeldzame ruggenmergziekte, mijn pijnen zitten dus op het centraal zenuwstelsel en op mijn spieren. Ben een echte koffiedrinker, als ik 1 dag zonder koffie zit, verga ik van de extra pijnen. Vanaf ik terug door de dag mijn koffie drink, zeker 1liter, is mijn pijn dragelijker en ben ik meer ontspannen, slaap ik beter. Ik hoor overal het tegenovergestelde dus ik dacht dat ik het mij inbeelde. Tot ik hier terechtkwam! Men mag mij gerust contacteren, bij mij is het pijnverschil zo erg dat als ik zonder koffie zit, een grote pijnaanval met geen medicijnen kan vermijden. Toch echt belangrijk vind ik. Mischien kunnen meer mensen met mijn ziekte hier baat bij hebben. Ik drink mijn koffie met weinig suiker en melk. Tof dat ik dit artikel heb gevonden! Groetjes

Veerle Heymans, 05 september 2015

Klinkklare onzin Drink de hele dag koffie en de pijn word er echt niet minder van. Was het maar waar!!!!

wil hoogenboom, 28 februari 2013

Onzin, drink 10 tot 15 kopjes per dag krijg er niet minder pijn door.

gerrit , 28 februari 2013
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?