Hoe is het nu met Dr. Frank?

Hoe is het nu met Dr. Frank?

De dieetgoeroes komen en gaan. Van Michel Montignac, naar Robert C. Atkins naar Sonja Bakker. En dit jaar was het Dr. Frank. Maar ook hij lijkt nu afgeserveerd...Leontien.nl legt uit waarom veel dieetgoeroes geen lang leven beschoren zijn.

Op het begin lijken ze de heilige graal van gewichtsverlies gevonden te hebben. Hun dieetboeken verkopen als warme broodjes. En in elk praatprogramma komen ze vrolijk hun methode aanprijzen. Ze menen dé oplossing te hebben voor overgewicht. We hebben het hier uiteraard over dieetgoeroes. Hun succes is echter nooit blijvend. Na enige tijd komt de kritiek op gang en blijkt dat hun dieetmethode een farce is.

Stofwisseling verstoord
Dieetvolgers zijn binnen no time een mislukt dieet vergeten en bereidwillig om een nieuw opgestane dieetgoeroe te volgen. Zo werd het Montignac-dieet opgevolgd door het dieet van cardioloog Robert C. Atkins. Toen ook bij het Atkins-dieet ongunstige effecten op de gezondheid werden ontdekt, stapten mensen over op Sonja Bakker. De hype rond Sonja Bakker was ongekend. Alleen al van haar eerste boek Bereik je ideale gewicht! werden meer dan 400.000 exemplaren verkocht.  Maar ook dieetgoeroe Sonja viel van haar voetstuk. Uit een 40 weken durend wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Wageningen bleek dat haar dieet niet werkte. Door andere voedingsdeskundigen werd haar dieet bestempeld als één van de vele crashdiëten die op de lange termijn de stofwisseling zouden verstoren.

Afvallen zonder hongergevoel
De teleurgestelde Bakkerfans hoefden niet lang te treuren, want daar was internist Frank van Berkum, beter bekend als Dr. Frank, om ze op te vangen. Met zijn boek Gezond Slank met Dr. Frank en websites Eenkiloperweek.nl en Previtas.nl was een nieuwe hype ontstaan. Duizenden mensen gingen enthousiast met Dr. Frank aan de slag. Een kilo per week afvallen zonder hongergevoel, dat wil iedereen wel. In februari dit jaar legde van  Berkum nog aan Leontien.nl uit wat het geheim achter zijn succesdieet was.

Net als elk ander dieet
Met het Dr. Frank dieet vliegen op het begin inderdaad de kilo’s eraf. Dat is ook niet het punt van kritiek uit de hoek van voedingsdeskundigen, diëtisten en artsen. Ze keuren vooral de dieetmethode van Dr. Frank af en de manier waarop hij zijn status als internist zou uitbuiten. Biometricus Peter Deriemaeker vertelt in het programma Radar dat de methode van Dr. Frank net als ieder ander dieet zou zijn. Hij benadrukt dat je met het dieet niet afvalt door inname van meer eiwitten en minder koolhydraten, maar dat je met zijn dieet gewoonweg een stuk minder calorieën per dag binnenkrijgt. Dat zorgt voor de vermagering. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de mensen die met een dergelijk dieet afvallen, binnen een jaar weer terug zijn op het oude gewicht. Bovendien zou de voeding die je binnenkrijgt met het Dr. Frankdieet te eenzijdig zijn.

Hoog cholesterol en botontkalking
Volgens het Voedingscentrum zit er in het dieet van Dr. Frank te veel verzadigd vet. Zo’n 2,5 keer meer verzadigd vet dan je per dag zou mogen eten. Het is lang en breed bekend dat te veel verzadigd vet de kans hart- en vaatziekten verhoogd. Volgens hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidel is het niet verstandig dat van Berkum zijn patiënten zoveel eiwitten laat consumeren. Veel diabetespatiënten kampen namelijk met nierstoornissen. En laten veel mensen met overgewicht nu diabetespatiënten zijn. Seidel beweert in Radar dat het bewezen is dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor mensen met verstoorde nierfuncties. Dit is niet het enige nadelige gezondheidseffect van een hoge eiwitconsumptie. Deriemaeker stelt dat door een inname van te veel dierlijke eiwitten, het lichaam verzuurt. Om dat zure milieu te compenseren gebruikt het lichaam mineralen uit voeding of uit het eigen lichaam, namelijk de botten. Dit verhoogt dus de kans op botontkalking. Door al deze kritiek zal het Dr. Frankdieet waarschijnlijk ook geen lang leven beschoren zijn.

Wie is de volgende?
Het is nu de vraag wie de volgende dieetgoeroe gaat worden en wat zijn of haar geheim naar een slanker leven is. De opvolger van Dr. Frank moet wel creatief zijn, want je zou denken dat alle truckjes al uit de kast zijn gehaald. Geen brood en aardappels, geen fruit, het kaasdieet, geen koolhydraten en vetten samen eten en ga zo maar door. Het lijkt erop dat geen van deze diëten een blijvende gewichtsverlaging teweeg brengt. Het is zelfs zo dat wie lang doorgaat met lijnen, of telkens opnieuw aan een crashdieet begint, uiteindelijk zijn hele stofwisseling in de war brengt. Blijvend diëten maakt dik. Zoek bij overgewicht dus niet de oplossing buiten jezelf door naar een dieetgoeroe met een magische oplossing te luisteren. Wil je echt hulp bij afvallen, raadpleeg dan bijvoorbeeld een voedingsdeskundige of diëtist. Zij geven persoonlijk advies en inzicht in de relatie tussen voeding en je lichaam.

Trefwoorden van dit artikel: afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Een paar jaar geleden het dr. Frank dieet gebruikt tot volle tevredenheid. Elke dag kreeg je het recept voor de dag. Geen kosten aan verbonden en makkelijke eerlijke recepten. Nu een paar jaar verder is het weer eens tijd een kilo of 5 liever 10 te verliezen. Het oude systeem werkt blijkbaar niet meer dus de boeken gekocht.Wat een aan fluiting. Bij het doorbladeren voelde ik al een oprisping komen. Het boek zie ter "prachtig"uit allerlei mooie schotels. Prachtig opgemaakt en gefotografeerd. Weer Nederland op zijn (s)malst. Mensen die af willen vallen hebben geen behoefte aan plaatjes alla een 5 sterren niveau.De gemiddelde Nederlander eet niet dagelijks bij een 5 sterren restaurant.Nog daar gelaten dat obesitas het meest voorkomt in de lagere salaris schalen!!! De e mails die ik vroeger kreeg waren ontdaan van al die toeters en bellen maar met een opbeurend regeltje elke dag. Jammer dr. frank dat de commercie met uw goed dieet aan de haal is gegaan. Wat goed smakelijk en simpel was is weer verwrongen tot een gedrocht door die hedendaagse "voedselexperts"die zelf geen idee hebben van een paar kilootjes teveel. Jammer wat goed was is om zeep geholpen.

G.H.Ottens, 20 augustus 2018

Vijf dietistes/voedingsdeskundige verder die op een na stug 5 sneeen brood in mijn dieet bleven opnemen terwijl ik aangaf daar last van te.krijgen kan ik uit ervaring zeggen dat dietistes/voedingsdeskundige niet de magistrale oplossing zijn waar ze voor afgeschilderd worden in artikelen als deze. Vooral af blijven geven op de dieetgoeroes en vooral ook dietistes/voedingsdeskundige aan blijven raden als DE oplossing en vooral alle mensen die hun gezondheid, hun leven en hun geluk wel terug hebben door deze dieetgoeroes blijven negeren. Je kunt niet hebben dat dietistes/voedingsdeskundige zonder werk komen te zitten. Mensen... dietistes/voedingsdeskundige zijn absoluut NIET de oplossing. Pas de vijfde kwam op het idee dat ik wel eens niet tegen gluten zou kunnen en ging op zoek naar alternatieve en paste het dieet aan. De andere vier bleven stug 5 boterhammen voorschrijven want dat was nu eenmaal het advies. Doe wat werkt en waar je je goed bij voelt. En zoals bij alles, gebruik je gezonde verstand.

Marielle, 01 juli 2018

Het hele artikel afgeven op dieetgoeroes, en op het einde de lezers een voedingsdeskundige adviseren? Kansloos!

ronald, 15 juni 2017

Eindelijk gerechtigheid! Vanavond op tv: hoe word ik 100! Weg met die koolhydraten... U heeft gelijk! Groeten van Tineke

Tineke, 16 november 2016

Ik ben met hele hoge suiker,(30.5 Mol) 5 jr terug opgenomen geweest in het ziekenhuis.Niet vanwege obesitas maar door erfenis in de genen. 4 maal spuiten p.d. na 6 mnd. metforminetabl. 2 x dgs. Door het dieet dr.Frank ben ik diabeetr af!!!!! Bij mij werkt het dus uitstekend. Ondanks dat ik mijniet meert goed kan bewegen, reuma, neuropathie (kwam door de suiker) sponylose.Maar met Ned/.in beweging en mijn hond kan ik blijven berwegen.

Astrid, 06 maart 2016

mag ik bij het Dr Frank dieet er ook een fruitdag tussen doen gr Antoinet

antoinet, 27 januari 2016

Ik ben op zoek naar mijn nichtje Poppie Jongeërwt. Ik heet Hans Stoom, maar zij kent me beter als Hans Jongeërwt, de oudste zoon van Miep, dochter van de beroemde Joep Jongeërwt!!! Als kleinzoon van Joep heb ik met Poppie in de wasserijen van Joep samengewerkt in de latere 60-ger jaren!!!!!!!!!! www.dakschade.com 0620070203

hans jongeƫrwt, 10 november 2015

Beste mensen, Ik 'dr.Frank' al sinds oktober 2011 (dat is dus al veel meer dan een jaar) en voel me prima. Ben nadat ik weer brood en aardappelen toe ben gaan voegen nauwelijks aangekomen in gewicht. Wat anderen zeggen maakt op mij weinig indruk. De methode van dr. Frank heeft mij gebracht wat ik wilde bereiken! Zijn boeken zijn mijn "bijbel" en heb ze eigenlijk niet meer nodig om keuzes te maken bij de maaltijden. Niet één dieet is voor tijdelijk...het moet uiteindelijk een manier van eten geworden die in je lifestyle past. En Frank past bij mij !!!

Jolanda, 30 december 2012

Ik ben op zoek naar mijn nichtje Hennie Oudeboon. Ik heet Frank Wienneke, maar zij kent me beter als frank oudeboon, de oudste zoon van greetje, dochter van de beroemde Jan Oudeboon!!! Als kleinzoon van Jan heb ik met Hennie in de slagerijen van Jan samengewerkt in de latere 60-ger jaren!!!!!!!!!! www.beelddokter.com 0620070203

frank oudeboon, 21 augustus 2012

Opbouwende kritiek gewenst! Heb al veel geprobeerd (inclusief diëtiste, personal trainer, etc.), maar Dr. Frank dieet in combinatie met sporten werkt heel goed. Ben niet veel tijd kwijt aan het dieet, ben niet slap, heb geen honger en de kilo's vliegen van mijn lijf! Dr. Frank geeft duidelijk aan dat het een dieet voor 10 weken is, dat beweging belangrijk is en dat het de nieren belast. Het boek is niet duur, ik eet natuurlijke producten en ik ben minder geld aan eten kwijt. En ik proef weer hoe zoet fruit en snoep eigenlijk is. Waarom kunnen de experts niet zo'n dieet evalueren en daar indien nodig opbouwende positieve kritiek bij geven. Met het afkraken van andermans dieet worden we ook niet dunner!

Mascha, 01 februari 2012

Ook ik heb de Sonja Bakker methode gevolgd, en doe dit trouwens nog, en bij mij heeft het wel geholpen. Ik ben van 105,4 kg naar 71,4 kg gegaan. Daarna ben ik iets aangekomen en heb meer dan een jaar rond de 73-75 kg gewogen. Als je na een 'dieet' of welke methode dan ook, je oude eetgewoonte weer oppakt dan kom je weer aan, en dan maakt het echt niet uit wat je gevolgd hebt. Verander je leefwijze en je zult het behaalde gewicht behouden. Helaas ben ik in de lange vakantieperiode ook weer in mijn oude ongezonde eetgewoonte teruggevallen met als resultaat dat ik weer een 10 kg moet afvallen. Nu heb ik het gezonde leven weer opgepakt, ga er binnenkort bij sporten en de kilo's zullen er wel weer vanaf gaan.

Franke, 27 augustus 2010

BenFit.nl

Anouk, 02 augustus 2010

Mijn probleem is zodra ik het idee heb van een dieet begint mijn verlangen naar fout voedsel,daarom sport ik en eet gezond, als ik niet zou snoepen zou ik veel slanker zijn.

Henny Oudeboon, 01 augustus 2010

Ik snap dat geleuter niet van al die zogenaamde onderzoeksjournalisten. Ik heb heel wat soorten dieeeten gevolgd met als resultaat altijd honger en drie tot 4 kilo kwijt! Nu ben ik 3 jaar geleden met Cohen gestart (look i like Dr Frank)en naar 1 jaar overgestapt naar Dr Frank en na weer een jaar naar mijn eigen stijl dwz meer fruit minder vet maar nog steeds weinig koolhydraten en ik blijf keurig op gewicht mijn schildklier werkt weer goed( die was zeer traag en zou eigenlijk aan de medicijnen moeten) en mijn bloeddruk was 140/90 en is naar 120/70 gegaan. In totaal ben ik 10 kilo kwijt in 3 jaar tijd en ik spreek uit ervaring!!Dus mensen twijfel niet probeer het gewoon!

yolande, 01 augustus 2010

Inderdaad eens met het feit dat we moeten stoppen met alle dieetgoeroes te volgen. Natuurlijk heb ik hier zelf aan mee gedaan. Mijn schildklier werkt niet optimaal en dat brengt extra moeilijkheden met zich mee, maar ook veel frustratie. Nu RPM ik 3 tot 4 keer in de week ( wat me zo'n 900 cal per keer kost) en let op mijn manier van eten en wat ik eet en nog gaan de kilo's er nog niet af. Het is goed mogelijk dat ik ook te weinig eet en daar ga ik nu naar kijken. En die frustratie blijft, wel of geen dieetgoeroe, maar ze helpen er in ieder geval niet bij. Door dit door te zetten hoop ik binnenkort op een positieve reactie van mijn lichaam ;-)!! Maar feit blijft dat dieeten altijd maar een tijdelijk effect heeft en zo mogelijk het lichaam nog meer verstoord...

Karin, 31 juli 2010

Dat klopt helemaal! We zijn kuddedieren en volgen de grote massa zonder er bij na te denken. In 't begin lijkt 't fantastisch, maar als je na maanden weer terug bent bij af, dan vraag je je af, wie is nou die "gek". Dus laat je niet gek maken, geniet van 't leven en let op wat je eet! Eet je niet te pletter, beweeg elke dag, eet gezond, maar geniet ook op feestjes, dat heb je toch niet elke dag én ze halen je uit de dagelijkse sleur!!! Leef het leven, dat is ook een kunst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Orsine Roosveld, 29 juli 2010

goede avond . kijkt u eens op de site van ron fonteine. met name de zuren en basen.verhouding is totaal zoek bij de meeste mensen. ook de inname van de juiste vetten.laat een overvloed aan omega 6 zien.ipv omega 3. en daarbij ook nog een geweldige hoeveelheid verstopte suikers in bv frisdrank etc. en als toetje groeten van steen wol. en het probleem is daar. gr john

john kool, 29 juli 2010

Als Bailine specialiste krijg ik wekelijks dames binnen die al van alles op het gebied van dieten hebben uitgeprobeerd en steeds weer meer aankomen. Door steeds te dieten raakt het metabolisme verstoord en komt u weer aan. De Bailine methode is gericht op het bestrijden van overgewicht. Het programma heeft als doel gezondere eetgewoonten te bevorderen en functionele krachttraining te bieden voor een natuurlijke schoonheid en is al ruim 40 jaar succesvol. De methode bestaat uit drie principes, t.w.; mentale training, voedingsadviezen en training van de spieren met behulp van de Cosmetic Training Simulator. Voor wie geinteresseerd is kijk eens op de site voor een gratis proefbehandeling, er zit vast wel een studio bij u in de buurt.

Siny, 29 juli 2010

Weer terug naar de basis en eten wanneer je trek hebt (en niet wanneer de klok het zegt) en kleine beetjes per keer + regelmatig sporten (dat is bij mij wielrennen geworden) is een patroon dat goed vol te houden is. Na stoppen met roken ben ik 8 kilo aangekomen en sinds ik bovenstaande eet- en beweegpatroon heb opgepakt, ben ik 5 kilo in 3 jaar kwijt geraakt. Mijn gewicht blijft nu hetzelfde, maar mijn vetpercentage gaat nog jaarlijks naar beneden. Doordat dit leefpatroon vol te houden is, weet ik ook dat ik deze kilo's definitief kwijt ben.

Judith, 29 juli 2010

al die dieeten...allemaal geprobeerd...jojo-en was t resultaat. Nu met behulp van de dietiste op de sportschool mijn eetpatroon aangepast. Ik at veel te weinig! Ik eet nu rond de 2000cal per dag( t.o met sonja zon 800!), verbruik er door te sporten zon 2000 per week en dat is de ideale combinatie!! langzaam aan ben ik nu op mijn oude gewicht en blijf ik zo ook!

marleen, 29 juli 2010

Ik ben het helemaal met Anouk eens. Stop nu eens met die rare dieten en wondermiddeltjes. Uiteraard zijn er mensen die bij dit soort dieten baat hebben, maar ik zie dat meer als de uitzondering die de regel bevestigd. Tegenover 1 succesverhaal staat het meervoudige in negatieve. Dat dit soort dieten succes heeft geeft alleen maar aan dat veel mensen graag besodemieterd wil worden en de gemakkelijke weg kiest. Ook denk ik dat als je pas echt weet hoe je lichaam werkt en doet met al dat eten je dan ook pas begrijpt waarom definitief en verantwoord gewicht verliezen een langzame en moeilijke weg kan zijn. En begrijp me niet verkeerd, ook ik heb (te vaak) dit soort dieten gedaan, maar ben nu toch wel tot de conclusie gekomen dat ik er niets mee ben opgeschoten.

Annemieke, 29 juli 2010

Het zou echt helemaal geweldig zijn wanneer iedereen echt zou begrijpen dat het allemaal (weinig kcal of eenzijdige kcal inname) korte termijn oplossingen zijn die niet goed zijn voor je lichaam. En dat het neerkomt op gezond eten, gezond beweging en gezond relaxen ! Wanneer stoppen we met ons zelf voor de gek te houden !

Anouk, 29 juli 2010

Ik ben met het dr Frank dieet 26 kilo afgevallen, mijn suikerspiegel is omlaag en ik voel me super, dr Frank is mijn held! Al die genoemde deskundigen hebben, zo leert de praktijk geen gelijk. Het dr Frankdieet is een gemakkelijk dieet zonder hongergevoel.

j van Leiden, 13 juli 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?