Voeding waar je hersenen gelukkig van worden

Voeding waar je hersenen gelukkig van worden

Er bestaat geen wondervoeding waardoor je je altijd goed voelt, maar koolhydraten en proteïne dragen zeker bij aan jouw goede humeur. Om je de hele dag vol energie te voelen, moet je deze twee voedingsstoffen in je voedingspatroon integreren.

Koolhydraten
De favoriete energiebron van ons lichaam zijn koolhydraten. Glucose, een vorm van koolhydraten, is de primaire energiebron voor onze hersenen. Hoewel de hersenen slechts 2% van ons lichaamsgewicht uitmaken, verbruiken ze zo’n 20 tot 25% van onze dagelijkse voedingsinname.
Veel vrouwen denken dat koolhydraten zorgen voor gewichtstoename. Dit klopt niet. Het hangt er alleen vanaf welke soort koolhydraten en in welke hoeveelheid je ze consumeert. Ga voor fruit, groente en graanproducten en je hersenen werken op volle toeren.

Proteïne

Het komt nogal eens voor dat je in de namiddag een dipje hebt. Je wordt traag en hebt moeite om je te concentreren. Dit kan betekenen dat je lichaam hongerig is. Voorkom dit door gedurende de dag regelmatig te eten. Integreer proteïnerijke voeding in je maaltijden om je intellectuele prestatie te optimaliseren. Want ook van proteïne (eiwitten) wordt je brein blij. Neem zuivel- of vleesproducten als tussendoortjes in plaats van sultana’s of snoepjes. Deze producten zijn niet alleen rijk aan proteïne, maar ze stillen ook nog eens voor langere tijd de honger en houden je energie op peil.

Hiermee komen we op de tweede voedingsmythe, namelijk dat je van tussendoortjes dik wordt. Dit is niet waar, het is slechts een kwestie van de juiste snack kiezen.

Serotine
Serotine staat bekend als het hormoon van welzijn. Het stofje zorgt ervoor dat de hersenen signalen afgeven die je stemming reguleren en zorgen voor kalme rustgevende gevoelens. Om de productie van serotine in de hersenen te stimuleren, moet je voedingspatroon rijk zijn aan zowel koolhydraten als proteïne.

- Koolhydraten vindt je in veel soorten voeding. Kies voor complexe koolhydraten zoals aardappelen, pasta, rijst, groente, fruit en peulvruchten. Deze zijn een stuk gezonder en minder dikmakend dan enkelvoudige koolhydraten zoals witte suiker, snoep en chocola. Complexe koolhydraten zorgen voor een constante aanvoer van glucose naar de hersenen toe. Complexe koolhydraten heten zo omdat het suiker is dat bestaat uit lange ketens moleculen, in tegenstelling tot de enkelvoudige koolhydraten die kort en simpel zijn. Hier zit ook het verschil in, hoe je lichaam de voeding met complexe koolhydraten afbreekt. Omdat ze zo complex in elkaar zitten, kost het je lichaam veel meer energie om ze om te zetten in glucose.

- Bronnen van proteïne zijn voedselwaren zoals rood vlees, noten, kip, vis, eieren en sommige zuivelproducten. Je kunt ook wat via soja, volkoren rijst (zilvervliesrijst), bonen, pitten en noten binnenkrijgen. Proteïne zorgt voor een stabiel energieniveau van je lichaam.

Trefwoorden van dit artikel: voeding, proteïne, koolhydraten, serotine, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik ga binnenkort beginnen met afvallen m.b.t. een koolhydratenarm "'dieet"'. In hoeverre is dit schadelijk/niet schadelijk? Waar moet ik op letten? Of is dit dieet helemaal niet gezond? Groet, Wil

Wil Bakker, 29 december 2010
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?