Zonder dieet afvallen

Zonder dieet afvallen

Diëten, dat is echt niemands hobby. Maar de meeste vrouwen willen wel graag een paar kilo kwijt. Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je een paar dagelijkse eetgewoontes aanpast. Zes tips:

Eet langzaam
Neem de tijd voor een maaltijd. Eet je snel, dan krijgt je lichaam niet de tijd een seintje af te geven dat je verzadigd bent. Goed kauwen, bewust proeven en genieten van je eten bevordert juist de afgifte van het verzadigingshormoon. Goed kauwen zorgt ook voor een betere vertering: in je speeksel zitten stofjes die de vertering al op gang brengen. Nauwelijks gekauwd eten valt letterlijk als een blok in je maag. Eet je rustig, dan eet je automatisch kleinere porties omdat je je eerder verzadigd voelt. En dat voorkomt aankomen.

Slaap meer
Van een extra uur slaap per nacht val je zeven kilo af. Dat blijkt tenminste uit onderzoeken van de Universiteit van Michigan. De reden is eigenlijk heel simpel: in het uur dat je extra slaapt, kun je niet eten. Daardoor krijg je dagelijks 6% minder calorieën binnen. Natuurlijk verschilt dat per persoon, want niet iedereen eet elk uur iets. Maar het is wel bewezen dat een goede nachtrust bijdraagt aan een goed metabolisme. Van weinig slaap raakt je ritme juist in de war. Je krijgt meer trek en je voelt je minder snel verzadigd.

Vermijd suikerrijke drankjes
Het is heel simpel eigenlijk en iedereen weet het ook wel: drink water of groene thee in plaats van frisdrank. Vind je water drinken saai? Doe er dan een stukje limoen, een takje munt of bevroren aardbeien in voor wat meer smaak.

Vervang korte, brede glazen
Neem in plaats daarvan lange, dunne glazen. Het lijkt alsof daar veel in zit, maar dat is niet zo. Je drinkt daardoor automatisch 25 tot 30% minder sap, frisdrank of wijn. Uit een experiment van de Amerikaanse Cornell University blijkt dat de meeste mensen meer drank in een kort, breed glas gieten dan in een lang, dus glas. Zelfs ervaren barpersoneel.

Kleinere borden
Nog zo’n optisch truckje: eet van kleinere borden, bijvoorbeeld van een lunchbord in plaats van een dinerbord. Dat lijkt sneller vol en daardoor schep je minder op. Een kleiner bord kan ervoor zorgen dat je wel 100 tot 200 calorieën minder per maaltijd eet. Op jaarbasis scheelt dat zo 5 tot 10 kilo. Uit onderzoek hiernaar is bovendien gebleken dat proefpersonen zich niet hongerig voelden na het eten van een maaltijd van een kleiner bord. Sterker, ze hadden niet eens door dat ze 200 calorieën minder binnen kregen.

Word parttime vegetariër

Vegetarische maaltijden zijn doorgaans gezond en ze bevatten weinig vet. Het is dus ook niet zo gek dat vegetariërs over het algemeen 20% minder wegen dan vleeseters. Hier zijn veel redenen voor, maar groenten spelen een sleutelrol. Groenteburgers, linzensoep en andere groenterijke voeding zit bomvol vezels. Vezels geven je een voldaan gevoel en zijn caloriearm. Vervang je stukje vlees dus af en toe voor een groenteburger of een andere vleesvervanger en verlies een paar kilo op jaarbasis.

Bron: DokterDokter

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, dieten, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?