Koop een kropje

Koop een kropje

Een echt kropje sla is uit de mode. Steeds meer mensen pakken liever een zak voorgesneden sla uit het koelschap in de supermarkt. Dat is jammer, want een krop sla is een stuk gezonder. De vitamine A, calcium en ijzer uit sla gaan namelijk grotendeels verloren als het fijn gehakt en voorverpakt wordt.

Om mensen daar bewust van te maken, heeft het GroentenFruit Bureau deze week uitgeroepen tot de Week van de Kropsla. Met de campagne 'Ik sla dóór met Kropsla' wordt de sla in het zonnetje gezet, en dan met name het niet voorgesneden kropje.

Het GroentenFruit Bureau heeft onderzoek gedaan naar slaconsumptie in Nederland. Daaruit blijkt dat vooral jongeren voor voorgesneden sla kiezen. Lekker makkelijk, immers. Ouderen boven de 55 jaar zijn niet te lui om sla te wassen: zij nemen het liefst een krop mee als ze boodschappen doen.

In Nederland worden per jaar 12 miljoen kroppen sla geteeld, bij elkaar zo'n drie miljoen kilo. Zo'n 30 procent van de Nederlandse gezinnen koopt iedere week wel een keer een kropje of een zak sla. IJsbergsla en gemengde sla zijn het meest populair.

Het aanbod van kropsla is de afgelopen jaren flink toegenomen met nieuwe soorten als Salanova, Lollo Bionda, Lollo Rossa, botersla en groene – en rode eikenbladsla. Doordat kropsla voor 95 procent uit water bestaat kun je het ongeveer een week bewaren in de groentela van de koelkast. Wel moet de sla ademen, dus is het van belang om de sla uit de verpakking te halen.

Wil je eens wat nieuws proberen met sla? Speciaal voor de Week van de Kropsla maakte chef-kok Hein Onderwaater recepten met kropsla. Die zijn te vinden op de website van het GroentenFruitbureau.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, groente, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Misschien een idee voor mensen die van de voorverpakte zakken sla af willen: koop in het tuincentrum een paar verschillende slaplanten of kweek die zelf op. Wel om potten in een grotere pot. Als je niet van het hart van de slaplant plukt kun je de buitenste bladeren steeds er af halen. Even uit proberen hoeveel planten je nodig hebt om zoveel sla te produceren voor de behoefte van jouw gezin. Ook ideaal om een of twee blaadjes te plukken om op een boterham te doen. Toch weer een beetje groente extra op een dag :)

Heidi Steven, 26 maart 2013

Geen overbodige campagne. Niet alleen gezonder maar ook heel veel lekkerder. Ik heb er afgelopen mei al eens een blogje overgeschreven. Ik voeg 'm toe. Misschien leuk om te lezen! http://elsbohm.hyves.nl/blog/44599797/Sla_groeit_in_een_krop_niet_in_een_zakje/dr7h/

ElsB, 11 december 2011

Ja ik koop ook wel eens gesneden sla en het is makkelijk..maar wist niet dat het zo'n vitaminen verlies heeft.. Al koop ik ook wel gewoon een krop af en toe en dat zijn vooral de ijsberg en botersla..

Ina, 11 december 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?