Dik van snel eten

Dik van snel eten

Als je heel snel eet, loop je een grotere kans op dik worden. En als je ongezond eet, heb je sneller en vaker een hongergevoel. Deze beide dingen versterken elkaar ook nog eens: eet je vaak te snel én ongezond, dan is de kans dat je dik wordt behoorlijk groot.

Dat blijkt uit Japans en Amerikaans onderzoek. Snelle eters die binnen twintig minuten net zo lang hun bord blijven vol scheppen tot ze echt vol zitten, hebben maar liefst drie keer zoveel kans op overgewicht dan vrouwen die rustig eten. Wetenschappers van de Universiteit van Osaka denken dat het hierdoor komt: als je snel eet, is de maag is niet in staat om op tijd een signaal naar je hersenen te sturen dat je vol zit.

De kans dat je jezelf vaak overeet wordt nog eens versterkt als je veel slechte vetten en koolhydraten tot je neemt. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Wisconsin: de hersenen krijgen door dit ongezonde voedsel waarschijnlijk signalen die de eetlust juist doen toenemen.

Als je altijd snel eet en telkens zoveel tot je helemaal vol zit, dan overschrijd je elke keer de capaciteit van je maag. Snel eten is vaak in de kindertijd aangeleerd: als ouders snel eten, doen kinderen dat automatisch ook. Bovendien moeten kinderen vaak hun bordje leegeten van hun ouders. Onderzoekers in Australië pleiten ervoor dat ouders het accepteren als hun kind genoeg gehad heeft. Ze moeten zeker niet nog een extra portie op hun bord krijgen.

Nederlanders, Zweden en Britten eten volgens de onderzoekers gemiddeld erg snel. Mensen in landen aan de Middellandse Zee nemen vaak veel meer tijd om te tafelen. Dat is veel beter voor de gezondheid, volgens de wetenschappers: hoewel in bijvoorbeeld de Franse keuken vrij veel verzadigd vet wordt gebruikt, komt overgewicht daar minder vaak voor dan in Engeland en is het aantal hartinfarcten relatief laag.

Vaak wordt het drinken van rode wijn gezien als oorzaak voor het lage aantal hartinfarcten in Frankrijk, maar volgens deskundigen is er meer aan de hand: Fransen hechten veel waarde aan de kwaliteit van hun voedsel. Ze eten bovendien regelmatig; ze gaan op vaste tijden aan tafel. Ze eten minder bewerkt voedsel en kleinere porties.

Kortom: wil je niet aankomen, eet dan als een Française!

Bron: dokterdokter.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, obesitas, aankomen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Ik eet ook vaak te snel, kan er niets aan doen, maar ik heb geen overgewicht

Henny , 02 januari 2012

Het snelle eten maakt ook dat je minder proeft en minder geniet en dat is mij ervaring nu...dus kauw ik goed ...

Ina , 11 december 2011

je kunt ook snel eten en niet aankomen als je gewoon maar 1portie tot je neemt

saskia, 10 december 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?