Tik een eitje

Tik een eitje

Breek de dag, tik een eitje: het is zo'n bekende slogan dat je er eigenlijk niet eens meer over nadenkt of er ook waarheid in dat zinnetje schuilt. Maar dat is wel degelijk zo! Een ei bij het ontbijt is hartstikke gezond.

Hoewel veel mensen 'm overslaan of snel iets kleins naar binnen proppen, is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je gezond wilt leven, sla het ontbijt dan niet over. Met een goed ontbijt heb je voldoende voedingsstoffen om de ochtend door te komen. Belangrijk voor je hersenen en voor je concentratie.

Sterker: als je af wilt vallen, doe je er goed aan juist flink te ontbijten. Want met ontbijten zet je je vetverbranding aan. Ontbijt je niet, dan komt je vetverbranding pas veel later op gang. Bovendien krijg je halverwege de ochtend trek, als je al aan het werk bent, en dan is de verleiding om iets lekkers te pakken erg groot.

Een eitje bij het ontbijt is extra gezond, om meerdere redenen.

Choline

In een ei zit het stofje choline, dat is een soort vitamine B. Choline stimuleert het centrale zenuwstelsel. Een gebrek eraan kan leiden tot spierzwakte of -verlamming en een slecht geheugen. Daarnaast heeft choline een vetregulerende werking: het voorkomt dat cholesterol zich vastzet in de aderen.

Proteïne

Er zitten veel eiwitten in een ei. Sport je graag, dan zijn proteïnen heel belangrijk voor je: ze zorgen voor spierherstel en geven je nieuwe energie. Een hardgekookt eitje is dus een prima snack voor na het sporten

Afvallen

Jazeker, eieren stimuleren gewichtsverlies! In een universitair onderzoek onder 160 mensen met overgewicht is dat aangetoond. Een deel van de mensen kreeg een bagel als ontbijt, het andere deel at twee eieren. Beide ontbijtjes bevatten dezelfde hoeveelheid calorieën. De mensen die met eieren ontbeten, vielen meer af, kregen een slankere taille en voelden zich energieker dan de mensen die iedere ochtend een bagel aten. Hoe dat kan? De proteïne in een ei zorgt voor een vol gevoel en voorkomt dus dat je snel na het ontbijt gaat snacken.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je het ei bij je ontbijt kookt en niet bakt. Want door de boter of olie die je daarvoor gebruikt, wordt het toch een vet hapje. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bron: womenshealthmag.com / wikipedia

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, afvallen, ontbijt
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Als je het ei bakt in een anti-aanbakpan met een beetje olijfolie is het helemaal geen vet hapje!

saskia willemsen, 02 maart 2012
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?