Rood vlees ongezond

Rood vlees ongezond

Rood vlees is heel gezond voor vrouwen, wordt altijd gezegd. Er zit veel ijzer in en dat kunnen wij goed gebruiken, aangezien we tijdens onze menstruatie aardig wat ijzer verliezen. Maar uit onderzoek blijkt dat rood vlees helemaal niet zo goed voor je is als gedacht.

Veel rood vlees eten vergroot zelfs de kans op overlijden, ontdekten wetenschappers van de Harvard Medical School. Zij volgden ruim 120.000 mensen over een periode van zo'n 25 jaar en daaruit bleek dat rood vlees het risico op het overlijden aan kanker en hartproblemen groter maakt.

Dat betekent niet dat je helemaal geen rood vlees moet eten, maar het is beter het niet iedere dag te eten en alleen als onderdeel van een evenwichtige voeding. Het rode vlees kan volgens de onderzoekers beter vervangen worden door vis, kip of noten.

Eet je toch dagelijks rood vlees, dan verhoogt dat volgens de wetenschappers het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten met 18 procent en aan kanker met 10 procent – mits je onverwerkt rood vlees eet. De cijfers voor het eten van verwerkt rood vlees liggen nog hoger: 21 procent voor overlijden door hartproblemen en 16 procent voor sterfte aan kanker.

De onderzoekers denken dat het verzadigd vet dat in rood vlees zit de toename van het risico op hartproblemen kan verklaren. In vleeswaren zit veel natrium (zout). Natrium verhoogt de bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten hoger wordt.

Zoals eigenlijk voor alles geldt: eet gerust een lekker stukje rood vlees, maar doe het met mate.

Bron: nu.nl

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, kanker, ijzer
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?