Afvallen met je neus

Afvallen met je neus

Er zijn honderden manieren om af te vallen, maar wist je dat je ook een poging kunt wagen door wat meer aan je eten te ruiken? Of voedsel te eten met een sterke geur? Dat zijn althans de laatste inzichten van de universiteit van Wageningen.

In het Restaurant van de Toekomst van die universiteit deden onderzoekers tests met de geur van voedsel. Ze wilden het effect van geur op je hongergevoel weten en gaven een groep proefpersonen vla. Maar niet alleen dat: tijdens het eten van de vla kregen de proefpersonen de geur van de vla nog eens extra, rechtstreeks via de neus, toegediend.

De proefpersonen konden met knopjes zelf bepalen hoeveel vla ze wilden eten, dus wanneer ze verzadigd waren. En wat bleek? Hoe sterker de vlageur, hoe kleiner de hapjes die de proefpersonen namen.

Bij een klein hapje komt er namelijk minder geur vrij. Dat verklaart waarom wij kleine hapjes nemen van eten dat we niet kennen, of van eten dat we niet lekker vinden. Van zulk voedsel zitten we doorgaans ook sneller vol. Dat komt omdat onze maag eerder een signaal van verzadiging krijgt als we langzaam eten, met kleine hapjes dus. Dat bleek al uit eerdere onderzoeken.

Met de extra geur manipuleer je dus de grootte van de hap en daarmee het verzadigde gevoel. De portie die iemand eet blijkt bij sterk geurend voedsel zelfs met tien tot vijftien procent kleiner te worden. Voeg je extra geur toe, dan helpt dat mensen kortom met afvallen, denken de onderzoekers.

Je kunt natuurlijk zelf ook kiezen voor eten dat een sterke geur heeft. Denk aan groentes als kool of spruitjes.

Bron: Wageningen Universiteit

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?