Minder vette chocola
Goed nieuws voor chocoladefreaks – en wie is dat nou niet! Scheikundigen hebben een methode ontdekt waarmee ze minder vette chocolade kunnen maken. Ze vervangen de helft van het vetgehalte in de chocolade door vruchtensap.
Wetenschappers aan de University of
Warwick zijn daarmee bezig. Ze haalden het grootste deel van de vette
bestanddelen, de cacaoboter en melkvetten, uit chocoladerepen. Die
vervingen ze door minuscule druppeltjes sinaasappel- en cranberrysap,
met een diameter van 0,03 millimeter. Door de druppeltjes zo klein te
maken, lukte het de scheikundigen om het fijne mondgevoel en de
textuur van chocolade te behouden.
De chocolade met vruchtensapdruppeltjes
smaakt wel wat fruitiger dan gewone chocolade. Maar in plaats van
vruchtensap kunnen er ook druppeltjes van een combinatie van water en
ascorbinezuur (vitamine C) gebruikt worden, zodat de chocolade echt
naar chocolade smaakt.
Juist het vet in de chocolade is
verantwoordelijk voor het feit dat bijna iedereen er zo dol op is.
Het vet zorgt voor het verwengevoel dat mensen zo graag krijgen. De
zijdezachte structuur, de manier waarop chocolade smelt in je mond en
het knappen van een stuk chocolade als je het in stukken breekt: daar
kunnen weinig mensen weerstand tegen bieden.
De wetenschappers zijn daarom ook erg
blij dat ze een manier hebben gevonden om deze heerlijke
eigenschappen van chocolade te behouden, maar dan met vruchtensap in
plaats van vet. Ze hopen dus ook dat de voedingsindustrie deze
nieuwe, minder vette chocoladerepen gaat produceren.
Als jij ook zo van chocolade houdt,
vind je dat vast geen slecht idee!
Bron:
gezondheidsnet
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.