Minder vette chocola

Minder vette chocola

Goed nieuws voor chocoladefreaks – en wie is dat nou niet! Scheikundigen hebben een methode ontdekt waarmee ze minder vette chocolade kunnen maken. Ze vervangen de helft van het vetgehalte in de chocolade door vruchtensap.

Wetenschappers aan de University of Warwick zijn daarmee bezig. Ze haalden het grootste deel van de vette bestanddelen, de cacaoboter en melkvetten, uit chocoladerepen. Die vervingen ze door minuscule druppeltjes sinaasappel- en cranberrysap, met een diameter van 0,03 millimeter. Door de druppeltjes zo klein te maken, lukte het de scheikundigen om het fijne mondgevoel en de textuur van chocolade te behouden.

De chocolade met vruchtensapdruppeltjes smaakt wel wat fruitiger dan gewone chocolade. Maar in plaats van vruchtensap kunnen er ook druppeltjes van een combinatie van water en ascorbinezuur (vitamine C) gebruikt worden, zodat de chocolade echt naar chocolade smaakt.

Juist het vet in de chocolade is verantwoordelijk voor het feit dat bijna iedereen er zo dol op is. Het vet zorgt voor het verwengevoel dat mensen zo graag krijgen. De zijdezachte structuur, de manier waarop chocolade smelt in je mond en het knappen van een stuk chocolade als je het in stukken breekt: daar kunnen weinig mensen weerstand tegen bieden.

De wetenschappers zijn daarom ook erg blij dat ze een manier hebben gevonden om deze heerlijke eigenschappen van chocolade te behouden, maar dan met vruchtensap in plaats van vet. Ze hopen dus ook dat de voedingsindustrie deze nieuwe, minder vette chocoladerepen gaat produceren.

Als jij ook zo van chocolade houdt, vind je dat vast geen slecht idee!

Bron: gezondheidsnet

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, chocolade, afvallen
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?