Zeewier is gezond supervoedsel

Zeewier is gezond supervoedsel

Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering, een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Niet onbelangrijk, het is heel lekker.

Het zou hét ‘healthvoedsel’ van de jaren negentig worden. Toch waren het vooral macrobioten en vegetariërs die zich op het zeewier stortten. Langzaam begint zeegroente nu ook de massa te bereiken. En dat is een goede zaak. Want op alle lijsten van gezonde voeding staat zeewier bovenaan.

Hoogste levensverwachting
Japanners consumeren het meeste zeewier van alle volkoren op aarde en hebben de hoogste levensverwachting. Dit komt niet alleen door het eten van zeegroente. Japanners eten ook veel meer vis en soja, veel minder vet voedsel en ze zijn een stuk magerder dan de gemiddelde Nederlander. Maar zeewier draagt zeker zijn steen(tje) bij aan hun gezondheid.  Zo hebben oudere Japanners beduidend minder rimpels.

Voedingsstoffen
Wat gemaktsproducten ontberen, heeft zeewier in overvloed: jodium, ijzer, kalk, vitamines en mineralen. Zeewier is een bron van vitamine B12, dat verder alleen in dierlijke producten voorkomt. Jodium is belangrijk voor mensen die niet genoeg vis of brood eten (waaraan met jodium verrijkt zout wordt toegevoegd).

Gezondheidsvoordelen
Uit recent onderzoek komt naar voren dat zeewier bioactieve bestanddelen bevat die je cholesterol zouden verlagen, je bloeddruk verminderen en een gezonde spijsvertering bevorderen. Ze zouden zelfs vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Sommige studies suggereren dat zeewier gewichtsverlies zou bevorderen. Genoeg redenen dus om dit groene slijmerige goedje eens te proberen.

Waar kan je het kopen?
Natuurvoedingswinkels verkopen al jaren verschillende soorten gedroogd zeewier: arame, dunne zwarte draadjes, het iets grovere hiziki en wakamé, een tamelijk hard zeewier. Bij toko's is vaak ook kombu te koop, waarvan bouillon (dashi) wordt getrokken en nori, gemaakt van gemalen purperwier, bekend als wikkel voor Japanse rijsthapjes, sushi's. Tegenwoordig verkopen ze ook verschillende soorten zeewier bij de grotere supermarkten. Bijvoorbeeld in de Albert Heijn XL.

Trefwoorden van dit artikel: zeewier, voedingsstoffen, vegatarisch, voeding, groente en fruit
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wij zijn een nieuwe webshop gestart waarop allerlei zeewierproducten worden aangeboden. www.seaflavours.nl Laat je verrassen door dit nieuwe aanbod op de Nederlandse markt smile-emoticon

Dominique, 20 december 2016

Jodium werd voor het eerst gewonnen uit zeewier in 1811 door de Franse chemicus Bernard Courtois (1777-1838). Courtois probeerde salpeter uit zeewier te winnen voor de productie van buskruit voor het leger van Napoleon. De violette gassen die zich hierbij ontwikkelden condenseerden als kristallen op de koperen vaten die daardoor gingen corroderen. Nader onderzoek naar dit verschijnsel leidde tot de ontdekking van het element jodium. Dus ja, beste Cas, er zit jodium in zeewier.

Patricia, 13 november 2015

Beste C.r. en andere negatieve meningen, waar haalt u vandaan dat het voor westerlingen geen gunstige invloed heeft?? Ik lees nl alleen maar positieve dingen. Uiteraard is GEVARIEERD eten nog het meest aan te raden.

inge, 11 maart 2015

Graag attendeer ik u op ons wierweekend eind juni 2014 in Kloosterburen. Het hele weekend staat in het teken van zeewier en zilte groenten. Voor meer info: http://sintjankloosterburen.blogspot.nl/search/label/Activiteiten Vriendelijke groet, Nicolette Hetzler

Nicolette, 22 mei 2014

Helaas zeewier heeft geen enkele gezonde werking / betekenis voor ons westerse mensen. Japanners hebben een gen of zoiets waardoor zij wel belangrijke voedingsstoffen uit zeewier kunnen gebruiken. Wij niet.

C.r., 09 augustus 2013

'zeewier bevat jodium in overvloed'. zie bovenstaande teksten,

joep, 29 juni 2012

Zeewier bevat helaas geen vit B12, wel een stof die er qua chemische structuur op lijkt doch niet de positieve werking heeft van het oorspronkelijke vitamine.

hans van leeuwen, 15 april 2012

Beste hartpatiënt, Er zit geen jodium in zeewier. En je capslock staat vast... ook niet goed voor je hart ;)

Cas, 26 februari 2012

IK HEB VANDAAG PAS GELREZEN OVER ZEE WIER MAAR VRAAG ME AF OF HRET GOED IS OOK VOOR HARTPATIENTEN ZOALS IK, TEVEEL JODIUM VEROORZAAKT HARTKLOPPINGREN WAT ZEKER NIET GOED IS VOOR EEN HART PATIENT., WIE WEET HIEROVER BEWTER/, DIT IS ALLEEN MIJN VERMOEDENS, JODIUM IS BELANGRIJK MAAR TE VEEL JODIUM IS ZEKER OOK NIET GOED, WIE WEET WAT/

PASCAL SIREGAR, 11 april 2011
sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?