Kind aan de groente

Kind aan de groente

Groente is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor je kind. Dat weet je natuurlijk heel goed. Word je er daarom ook zo wanhopig van als de jouwe weer eens heel hard 'Lust ik niet!' roept als je wat liefdevol klaargemaakte groente op zijn of haar bordje schept? Hier zeven trucjes om je kind toch groente te laten eten.

Gek is dat eigenlijk: bijna alle kinderen vinden groente vies. Het heeft er niets mee te maken of ze het ooit geproefd hebben of niet, het is gewoon niet lekker, vinden ze. Daardoor krijgen veel kinderen te weinig vitamines en mineralen binnen. Je kinderen dwingen groente te eten is niet altijd de juiste aanpak, want op die manier ontwikkelen ze een nog grotere afkeer voor groente. Wat beter werkt, zijn trucjes waardoor je kind zelf beslist de groente toch te eten.

1. Laat je kind kiezen

Neem je kind mee naar de supermarkt en laat hem of haar kiezen welke groente jullie die avond zullen eten. Zo geef je je kind controle: hij zal de groente sneller opeten, want hij heeft er nu eenmaal zelf voor gekozen. Zegt hij toch dat hij de groente niet lust? Eigen schuld dikke bult, had 'ie maar iets anders moeten kiezen.

2. Tussendoortje

Als je kind om iets lekkers vraagt, hoe je echt niet altijd een snoepje te geven. Of fruit. Groente kan ook heel goed! Geef eens een stuk komkommer, snoeptomaatjes of reepjes gele paprika. Veel kinderen vinden deze groentes best lekker, omdat ze niet zo uitgesproken en zelfs een beetje zoetig smaken. Op deze manier krijgt je kind ongemerkt best veel groente binnen en kun je hem 's avonds aan tafel met een gerust hart wat minder groente laten eten.

3. Saus

Ook een fijn trucje: verstop groente in de saus! Als je een lekker sausje maakt voor over de pasta, snij dan de paprika, courgette, ui, tomaat, prei of champignons extra klein en doe er rijkelijk tomatensaus bij. Als kinderen de groente niet zien, proeven ze het vaak ook niet. Wil je je kind toch bloemkool of broccoli laten eten? Dan kun je het aantrekkelijker maken met bijvoorbeeld een kaassausje. Dat is niet heel gezond, maar het maakt de groente wel lekkerder. Uiteindelijk is het belangrijker dat je kind die groente eet dan dat er een sausje overheen zit dat niet supergezond is.

4. Groente op brood

Nog zo'n foptruc: groente op de boterham. Geef je kind niet een boterham met alleen kaas, die er ook wat plakjes komkommer of tomaat bij. Of een paar blaadjes sla. Kinderen hebben op deze manier niet door dat ze groente eten, want het is hartstikke lekker en ziet er heel anders uit dan grote stukken groente op een bord.

5. Kleurrijke groente

Kinderen zijn gek op felle kleuren. Ze eten niet voor niets het liefst hel gekleurde snoepjes. Maak daar misbruik van als het om groente gaat. Wortels en paprika hebben mooie felle kleuren. Mix het door elkaar, zodat het er vrolijk uitziet. Daarmee daag je je kind uit het te proeven.

6. Elke dag iets anders

Het is niet makkelijk, maar probeer elke dag te variëren met de groente die je je kind geeft. Je hoeft niet iedere keer een andere groente te serveren, maar je kunt een zelfde groente natuurlijk wel anders klaarmaken. De ene keer maak je een witlofsalade, de andere keer witlof uit de oven. Als je voldoende weet te variëren, kan je kind onmogelijk zeggen dat hij het niet lust. Want iets dat je niet geproefd hebt, kun je niet bij voorbaat al niet lusten. Bijkomend voordeel: je oefent de smaak van je kind, waardoor hij ook later meer zal lusten.

7. Kook met je kind

Het is veel gedoe, maar het helpt enorm: koken samen met je kind. Als hij meewerkt aan een gerecht dat je maakt, zal hij het ook eerder opeten. Geen wonder, want hij is natuurlijk hartstikke trots dat hij een lekkere salade samen met jou heeft gemaakt! Wil je nog een stapje verder gaan, maak dan samen met je kind een moestuintje. Zelf gekweekte groente smaken immers het allerlekkerst!

Bron: vrouwblog

Foto: angela7dreams

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, groente, vitamines, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?