Vitamine D essentieel

Vitamine D essentieel

Van lekker in het zonnetje zitten maakt je lichaam vitamine D aan. Omdat de zon in ons land niet het hele jaar schijnt, hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. Dat zorgt er niet alleen voor dat je je in de winter moe kunt voelen, het blijkt ook het risico op hart- en vaatziekten te verhogen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Kopenhagen in samenwerking met het universiteitsziekenhuis in diezelfde stad. Aan de studie werkten meer dan 10.000 Denen mee.

Een tekort aan vitamine D leidt tot slechte gezondheid in de botten, werd altijd gedacht. Dat is ook zo, maar nu blijkt uit dit bevolkingsonderzoek dus dat dat niet het enige is. De wetenschappers keken naar het verband tussen een laag niveau van vitamine D en ischemische hartziekten. Dat zijn aandoeningen van het hart die ontstaan als gevolg van vernauwingen van de kransslagaderen.

De onderzoekers ontdekten na de analyse van meer dan 10.000 bloedmonsters dat een vitamine D-tekort het risico op deze ischemische ziektes met maar liefst 40 procent verhoogt. Het risico op een hartaanval is zelfs 64 procent groter. Ook het risico op vroegtijdig overlijden wordt groter, namelijk 57 procent.

Of vitamine D-tekort direct leidt tot hart- en vaatziekten, of dat het het bewijs is van een slechte gezondheid in het algemeen, is niet duidelijk. Hoe dan ook adviseren de onderzoekers om regelmatig in de zon te gaan zitten, ook in de winter. Natuurlijk kun je vitamine D ook als voedingssupplement krijgen, maar daarvan is niet bewezen dat het hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte voorkomt.

Een extra goede reden om in de winter even een weekje de zon op de zoeken, dus!

Bron: nu.nl

Foto: flickr

Trefwoorden van dit artikel: eten en drinken, vitamines, gezondheid
 
Deel dit artikel:
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

sluiten
Inloggen

Login met uw e-mailadres en wachtwoord.Inloggen
seperator

Wachtwoord vergeten?